Americké akcie v pondělí uzavřely bez větších změn

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Americké akcie uzavřely pondělní obchodování bez výraznějších změn. Obavy z vyšších cen ropy a úrokových sazeb totiž kompenzovaly optimismus, který vyvolaly zprávy o fúzích a akvizicích. Dow Jonesův index, jenž sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, zůstal prakticky beze změny na 11.076,02 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,20 procenta na 1284,13 bodu a index technologického trhu Nasdaq o 0,22 procenta na 2267,03 bodu.

"Nedávné zvýšení úrokových sazeb vytvořilo nejistotu ohledně životnosti růstového trendu na akciovém trhu," řekl analytik Hugh Johnson z firmy Johnson Illington Advisors.

Počítačová společnost Apple Computer nicméně posílila o téměř čtyři procenta poté, co firma Citigroup zlepšila její hodnocení. Největší světová veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil stoupla o 0,8 procenta díky nárůstu cen ropy o tři procenta. Vyšší ceny ropy jsou sice pro širší trh negativní, podporují však akcie energetických titulů.

Na devizovém trhu dolar mírně oslabil, protože investoři vybírali zisky po nárůstu americké měny v minulém týdnu. Investoři nyní čekají na nové zprávy o americké ekonomice, díky kterým by si mohli učinit lepší představu o budoucím vývoji úrokových sazeb ve Spojených státech.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,1962 USD. K japonskému jenu americká měna klesla o 0,1 procenta na 118,80 JPY a ke švýcarskému franku oslabila o 0,4 procenta na 1,3117 CHF, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK