Japonské akcie oslabily, obchodníci se obávají přehřátí trhu

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se během dnešního obchodování snižovaly a dealeři se obávají, že předchozí silný růst by mohl způsobit přehřátí trhu. Prodávali tedy hlavně ty akcie, které v posledních dnech nejvíce zpevnily. Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru a o jeho dalším pohybu zřejmě rozhodne až statistika.

Index Nikkei 225 oslabil o 123,15 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,75 procenta na hodnotě 16.238,36 bodu. Širší index Topix si odepsal 0,53 procenta a uzavřel na 1665,79 bodu.

Analytici upozorňují, že pokles kurzů může souviset i s tím, že se blíží konec března. V Japonsku totiž končí finanční rok a obchodníci upravují pozice v portfoliích tak, aby si zajistili co nejvíce daňových zvýhodnění. "Řada investorů prodává to, čeho se potřebují zbavit," řekl šéf investiční společnosti Otomo Investment Management Kazunori Otomo.

V Tokiu oslabovaly například akcie výrobců mikročipů a zařízení k jejich výrobě. Snižovaly se tak ceny akcií Advantest nebo Tokyo Electron. Z části za jejich poklesem stál pondělní propad akcií Advanced Micro Devices ve Spojených státech.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru a o dalším vývoji by měla rozhodnout až statistika. Ze statistiky se obchodníci snaží vyčíst, kam až americká centrální banka zvýší základní úrok. Ten je nyní na 4,5 procenta, ale předpokládá se, že do léta vzroste minimálně na pět procent.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1974 USD a oslabil tak z předchozích 1,1939 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem klesl na 118,48 ze 118,84 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo beze změn na 141,88 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK