BSA: V ČR se snížilo softwarové pirátství o 20 procent

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 14. března (ČTK) - V Česku se za uplynulých deset let snížilo softwarové pirátství zhruba o 20 procent. Mluvčí sdružení výrobců softwaru BSA Jan Hlaváč dnes novinářům v Ústí nad Labem řekl, že v současné době je podle analýzy BSA na nově zakoupených počítačích stále více jak 40 procent nelegálního softwaru. Příčinou poklesu této trestné činnosti je podle Hlaváče osvěta výrobců softwarů i úspěchy policistů při odhalování nelegálního užívání počítačových programů.

BSA zahájila počátkem března kampaň proti pirátství a nelegálním u softwaru. Protože velké firmy mají podle zjištění BSA software v podstatě v pořádku, zaměří se kampaň především na malé a střední firmy. Na postihy, které policie a soudy uplatňují vůči manažerům porušujícím autorská práva k softwaru, bude BSA upozorňovat také v rozhlasových spotech a na internetových bannarech.

Hlaváč ocenil v souvislosti s bojem proti softwarovým pirátům zejména severočeské policisty. Daří se jim podle něj nelegální užívání počítačových programů nejen odhalovat, ale hlavně dostávat viníky před soud. Jako příklad uvedl Hlaváč rozsudek okresního soudu v Děčíně, který potrestal dvacetiletého muže rokem vězení s podmíněným odkladem na tři roky za pořizování a prodej nelegálních kopií softwaru. Navíc musel muž uhradit výrobcům softwaru vzniklou škodu ve výši 140.000 korun.

Hlaváč uvedl, že severočeským policistům se podařilo odhalit i případ neoprávněného používání softwaru společností Adobe, Autodesk a Microsoft v jedné firmě na Českolipsku. Za to odsoudil českolipský okresní soud jednatele společnosti k jedenáctiměsíčnímu vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Navíc musí jednatel firmy uhradit škodu ve výši 120.000 korun.

Václav Fadrhonc ze severočeské policejní správy ČTK řekl, že na výsledcích severočeských policistů při odhalování nelegálního užívání počítačových program se podílí zejména několikaleté školení a specializace kriminalistů na tuto trestnou činnost. Posteskl si ale, že policisté nemají odpovídající vybavení. Například na severu Čech je podle něj jen jeden počítač, který umí odhalovat a zjišťovat nelegální software.

Členské firmy BSA evidují za uplynulé dva roky 243 případů nelegálního užívání či prodeje softwaru. Škody jsou odhadnuty na téměř 32 milionů korun. Statistice vévodí Praha s 56 případy. Na druhém místě jsou severní Čechy s 35 případy. Podle BSA je nejmíň pirátů v kraji Vysočina: devět.

BSA zavedla telefonní linku s číslem 224 811 748, na které dostanou zájemci veškeré informace o obraně proti softwarovému pirátství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK