Americký platební deficit loni dosáhl rekordních 6,4 procenta HDP

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. března (ČTK) - Spojené státy loni vykázaly podle očekávání rekordní schodek běžného účtu platební bilance ve výši 804,9 miliardy dolarů, tedy 6,4 procenta hrubého domácího produktu. Výsledek byl o 20,4 procenta vyšší než v roce 2004. Za čtvrté čtvrtletí měly USA v nejširší bilanci obchodu a běžných plateb rovněž rekordní deficit 224,9 miliardy dolarů, sdělilo dnes americké ministerstvo obchodu.

V roce 2004 měly USA schodek platební bilance 5,7 procenta ročního výkonu ekonomiky. Běžný účet zahrnuje bilanci obchodu se zbožím a službami, ale také toky investičních příjmů a dalších běžných plateb. Jeho schodek musí USA vyrovnávat přílivem zahraničních investic, bez nichž by hrozila prudká adaptace, nejspíše v podobě pádu kurzu dolaru.

Deficit čtvrtého čtvrtletí se meziročně i proti předešlému čtvrtletí zvýšil o zhruba 21 procent. Naprostou většinou se na něm podílel obchod se zbožím, jehož schodek dosáhl 212,4 miliardy USD. Zatímco americký vývoz se meziročně zvýšil o 11 procent, dovoz stoupl o 13 procent.

Příjmy z investic se z předešlého mírného přebytku dostaly na konci roku do menšího schodku. Na běžnější úroveň 25 miliard dolarů se vyhouply jednostranné transfery, které ve třetím čtvrtletí pod vlivem hurikánů klesly na 8,9 miliardy USD.

Rostoucí americký platební deficit je ekonomy zčásti připisován na konto vysokých domácích výdajů a nízkých úspor. Vinu na nerovnováze má však i slabší domácí poptávka ve zbytku světa, jemuž americký trh slouží za velké odbytiště vývozů. Dalším faktorem jsou vysoké úspory a relativně k tomu nízké investice v Asii, a roli hrají i nynější vysoké ceny ropy.

Vysoké obchodní deficity vyvolávají v USA politické obavy z přílišné obchodní a investiční otevřenosti Ameriky vůči zahraničí a zvyšují tlaky na ochranářství. To se projevuje například ve vztazích s Čínou a tyto obavy byly i v základě nedávného sporu Kongresu s Bílým domem o koupi správy šesti amerických přístavů arabskou firmou Dubai Port World, uvedla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK