Maloobchodní tržby v USA klesly v únoru více, než se čekalo

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. března (ČTK) - Pokles maloobchodního obratu za únor byl ve Spojených státech hlubší, než se očekávalo. Tržby se snížily o 1,3 procenta kvůli slabšímu odbytu automobilů a také proto, že spotřebitelé po silných lednových výdajích v únoru spíše šetřili. Jde o první pokles od srpna minulého roku, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Analytici na Wall Street očekávali pokles o 0,8 procenta.

"Maloobchodní tržby byly horší, než se čekalo, ale lednová čísla se revidovala nahoru," připomněl Ron Simpson z newyorské Action Economics. "Okamžitou reakcí dolaru byl malý pokles, ale to nebylo nijak překvapivé," dodal. Bez započtení automobilů ale nebyl pokles tržeb tak špatný, dodala Elisabeth Denisonová z Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Lednový nárůst maloobchodního obratu ministerstvo revidovalo na 2,9 procenta, původně uvádělo 2,3 procenta. Analytici dodávají, že se spotřebitelé v lednu vydali do obchodů díky nezvykle teplému počasí.

Tržby mimo automobilový sektor se v únoru snížily o 0,4 procenta v souladu s odhady analytiků. Jde přesto o největší pokles od dubna předminulého roku.

Tržby za motorová vozidla a komponenty minulý měsíc spadly o 4,6 procenta, což je nejhlubší pokles od loňského srpna. V lednu ale tržby za auta a autodíly vyskočily o 4,2 procenta.

Poptávka byla v únoru slabší také v prodejnách s nábytkem, kde tržby klesly o čtyři procenta, a v obchodech s oděvy, kde pokles činil 3,3 procenta. V prodejnách s elektronikou se obrat snížil o dvě procenta a díky nižším cenám klesly tržby za benzin o 1,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK