Příliv investic na Slovensko loni opět výrazně klesl

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. března (ČTK) - Příliv zahraničních investic na Slovensko loni zaznamenal další výrazný propad na 650 milionů dolarů (20,5 miliardy Sk) z předloňské miliardy dolarů. Byl to nejnižší objem investic za posledních šest let, vyplývá podle agentury Reuters z dnešních údajů Slovenské národní banky.

Slovenské investice se vyšplhaly na maximum v roce 2002, kdy dosáhly 4,1 miliardy dolarů. Vysoké investice do automobilového průmyslu posledních let loni přispěly k šestiprocentnímu hospodářskému růstu a k rekordnímu tempu 7,6 procenta ve čtvrtém čtvrtletí.

Analytici zdůvodňují loňský propad investic nedostatkem privatizačních transakcí a změnou ve vedení ministerstva hospodářství, která mohla některé investory odradit. Slovenská investiční agentura SARIO však doufá, že v nadcházejícím období bude získávat zvýšené investice v elektronice a informačních technologiích, a ty nahradí slábnoucí příliv do automobilového průmyslu. Investoři začali proudit na Slovensko po tržních reformách nynější vládní koalice, která se ujala moci v roce 1998.

Objem přímých zahraničních investic v České republice se loni více než zdvojnásobil na 263,2 miliardy korun (zhruba 10,8 miliardy USD). Důvodem byly především privatizace Českého Telecomu a Unipetrolu. Loňský objem investic tak byl v historii ČR druhý nejvyšší po roce 2002, kdy vláda prodala společnost Transgas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK