Koruna je od rána klidná na 28,70 Kč/EUR a 23,86 Kč/USD

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Česká měna je od rána klidná a vůči euru se obchoduje kolem úrovně 28,70 Kč/EUR. Klid je i na okolních trzích, pouze v Polsku vládne politický neklid, uvedl Radim Krejčí z Patria Online. Vůči dolaru je koruna rovněž klidná na 23,86 Kč/USD.

V předchozích dvou dnech bylo obchodování s korunou ve znamení prudkých výkyvů. Kurz se pohyboval od 28,65 až po 28,90 Kč/EUR. "Dnes dopoledne si investoři vybrali oddechový čas a nejsou příliš aktivní," řekl Krejčí.

Nervozita na měnovém trhu v Polsku pramení z plánu tamního parlamentu vyšetřovat prostřednictvím komise bankovní dohled centrální banky. Investoři to považují za ohrožení nezávislosti tamní měnové politiky. Slovenská koruna zůstává klidná i přes zveřejněný prudký růst dovozů. V Maďarsku je dnes státní svátek.

V dalších týdnech by koruna podle Markéty Šichtařové z Next Finance mohla oslabit až k 29 Kč/EUR, případně tuto hranici těsně prolomit. Poté však začne opět posilovat až na nové historické maximum 27,90 Kč/EUR na konci roku.

Americký dolar srazila již v úterý horší data z tamní ekonomiky. Proti očekávání byl vyšší schodek běžného účtu platební bilance, nad očekávání se propadly i maloobchodní tržby. S dnešními daty o čistém přílivu prostředků do amerických aktiv může podle Krejčího přijít další pokles dolaru.

V dalších třech týdnech by koruna podle Šichtařové mohla oslabit až na 24,50 Kč/USD a během dvou měsíců až přes 25 korun za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK