MZe: Domácnosti dostanou leták o ptačí chřipce, začne i infolinka

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Všechny domácnosti v tuzemsku by měly dostat do schránky leták s informacemi a radami ohledně ptačí chřipky. Jeho distribuce začíná dnes, uvedl na tiskové konferenci ministr zemědělství Jan Mládek. Plošná letáková kampaň podle něj přijde asi na 2,7 milionu korun, z toho 1,2 milionu bude stát distribuce prostřednictvím České pošty. Od pátku pak MZe zřídí informační telefonní linku na čísle 800 100 415, na níž se lidé mohou obracet s dotazy.

Informační kampaň má podle MZe napomoci tomu, aby všichni lidé dostali údaje o ptačí chřipce a rizicích s ní spojených. Zároveň má předcházet zbytečné panice. "Dospěli jsme k tomu, že je třeba hledat všechny kanály, jak sdělovat informace veřejnosti," uvedl dříve Mládek.

Leták má dvě varianty. Ve menším formátu A5 je určen hlavně pro obyvatele velkých měst, kteří zpravidla nepřichází do styku s chovanou drůbeží. Jeho náklad je milion kusů. Obsahuje například základní informace o nemoci, rizicích přenosu a příznacích, doporučení o ochraně a některé základní rady, třeba pro případ nálezu uhynulých ptáků. Ve větší verzi A4 leták zahrnuje i doporučení pro drobné chovatele drůbeže a bude distribuován v objemu 3,5 milionu kusů.

Doplňkem je pak informační linka, kde si lidé po vytočení uvedeného čísla vyslechnou základní informace zhruba v rozsahu letáku, a poté se budou moci doptat na konkrétní problém operátorky.

Prezident Agrární komory Jan Veleba již dříve uvedl, že AK letákovou formu osvěty vítá, protože by měla zasáhnout drtivou většinu obyvatel. "Na 70, 80 procent z nich, když si to přečte, tak se uklidní," soudí Veleba.

Ptačí chřipka se dosud v tuzemsku neobjevila, vyskytla se ale již ve všech sousedních státech a také v dalších zemích Evropy. Podle odborníků je pravděpodobné, že se vir časem objeví i v tuzemsku. Také Mládek dnes uvedl, že se to dá očekávat. Lidé mohou nalézt podrobnější informace k ptačí chřipce také například na webu MZe, Státní veterinární správy, případně na stránce www.ptaci-chripka.cz či v médiích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK