Koruna oslabila na 28,63 Kč/EUR a 23,70 Kč za dolar

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Česká měna oslabila o 13 haléřů na 28,63 Kč za euro, kde stála po 17:00. Následovala tak vývoj v regionu. Vůči dolaru koruna klesla o více než dvacet haléřů na závěrečných 23,70 Kč/USD. K tomu přispělo zpevnění americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Kurz koruny dnes začínal prakticky stagnací a následně se vydal k slabším hodnotám. "Domácí události dnešní seanci neovlivnily, koruna se pohybovala spíše v souladu s celým regionem. Zde při absenci jiných podnětů udává směr hlavně polská politika, která je zdrojem nervozity a přináší ztráty zlotému i ostatním středoevropským měnám," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Podobně klidné obchodování by mělo přijít podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera i ve druhé polovině tohoto týdne. Kalendář makroekonomických událostí je téměř prázdný a region se tak pomalu začne připravovat na zasedání centrálních bank v ČR, Slovensku a Polsku, podotkl.

Americký dolar dnes k euru posiloval. Projev šéfa americké centrální banky si investoři vysvětlili jako otevřená vrátka pro další zvyšování sazeb, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Již příští týden by prý mohly úrokové sazby v USA vzrůst na 4,75 procenta a v relativně blízké době i na pět procent. "Dolar teď podle nás směřuje k metě 1,200 USD za euro," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK