Západoevropské akcie mírně zpevnily, zájem byl o telekomunikace

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 21. března (ČTK) - Ceny západoevropských akcií se mírně zvyšovaly a investoři jevili největší zájem o telekomunikační tituly. Naopak akcie energetických firem klesaly a v jejich snížení se odrážely nižší ceny ropy. Na trh nemíří ani mnoho nových zpráv o chystaných fúzích, které trh v minulých dnech silně podporovaly.

Panevropský index DJ Eurostoxx 50 si připsal zisk téměř 0,2 procenta a uzavřel na hodnotě 3848,17 bodu. Širší index FTSEurofirst 300 ale zpevnil jen o sedm setin procenta na 1373,56 bodu.

O akcie telekomunikačních společností je vyšší zájem než o jiné tituly, převážně proto, že nabízejí vyšší dividendový výnos. To je zásadní změna proti loňsku, kdy byly akcie telekomunikačních firem vůbec nejhorším sektorem v Evropě co do návratnosti investic.

Akcie France Télécom zpevnily o 2,9 procenta, podobně Telecom Italia si připsal zisk 2,8 procenta a britský Vodafone přidal 1,6 procenta. Odvětvový index DJ Eurostoxx tak přidal 1,3 procenta.

"Akcie telekomunikačních firem se stabilizovaly a tento sektor by mohl mít potenciál k oživení," řekl analytik akciového trhu v ústavu Landesbank Baden-Württemberg Frank Schallenberger. Dlouhotrvající výprodej v odvětví telekomunikací se podle něj blíží ke konci a mnoho investorů uslyší právě na vysoké dividendy, které řada těchto firem vyplácí.

Téměř o šest procent se zvýšil kurz akcií britské společnosti Cable & Wireless, o které se spekuluje jako o cíli převzetí. Na trhu se spekulovalo o společnosti Vodafone, která si prý na Cable & Wireless dělá zálusk, firma to ale popřela.

Vzhledem k poklesu cen ropy se investoři zbavovali akcií firem BP nebo Royal Dutch Shell. Cena ropy se výrazně snížila už v pondělí a dnes pokles pokračoval. Odpoledne však ustal, protože obchodníci čekají pokles zásob benzinu v USA. Naopak zásoby ropy se podle názoru analytiků budou nadále zvyšovat.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5911,86 bodu (+0,15 pct),

Londýn (FTSE 100) 5991,30 (-0,01 pct),

Paříž (CAC-40) 5148,56 (+0,20 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3848,17 (+0,16 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst300) 1373,56 (+0,07 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK