Americké akcie v úterý kvůli úrokovým sazbám oslabily

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý vyvíjely nejednoznačně a po prvotním růstu začaly později klesat. Na vině byly obavy z dalšího zvyšování amerických úrokových sazeb, které podpořila zpráva o výrobní inflaci v USA. Na devizovém trhu ze stejného důvodu zpevňoval kurz dolaru.

Dow Jonesův index, který sleduje pohyb 30 nejvýznamnějších akciových emisí v USA, oslabil o 39,06 bodu a den uzavřel nižší o 0,35 procenta na 11.235,47 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 7,85 bodu a seanci zakončil slabší o 0,60 procenta na 1297,23 bodu. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 19,88 bodu a den uzavřel poklesem o 0,86 procenta na 2294,23 bodu.

Investoři měli největší zájem o akcie, které nejsou příliš spjaty s pohyby úrokových sazeb, což je například Intel nebo IBM. Zisky těchto firem však smazaly ztráty u akcií finančních společností, například u American Express nebo American International Group.

Statistika v úterý ukázala, že výrobní ceny v USA v únoru klesly o 1,4 procenta. To byl nejhlubší propad za téměř tři roky. Analytici odhadovali, že pokles bude činit pouze 0,2 procenta. V jádrovém vyjádření, tedy bez kolísavých cen energií a čerstvých potravin, ceny o 0,3 procenta vzrostly. Na trhu se čekal růst jen o 0,1 procenta.

Na vývoj finančních trhů měl vliv i šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Ten řekl, že ekonomika vykazuje solidní růst, v němž bude pokračovat i za předpokladu, že výrazněji ochladne trh bydlení. Část analytiků tato slova spolu s novou statistikou vnímá jako důkaz toho, že se zvyšování úrokových sazeb možná nezastaví na pěti procentech. Nyní je v USA základní úrok na 4,5 procenta.

Předpoklad dalšího růstu sazeb až za hranici, kde většina lidí čekala konec zpřísňování měnové politiky, posunul vzhůru výnosy státních dluhopisů. "Prudký růst výnosů dělá investorům do akcií starosti. Máme zde rozkolísaný trh, který směřuje dolů," poznamenal viceprezident společnosti The Boston Co. Asset Management Brian Williamson.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který tak následoval vzestup výnosů z obligací. Investoři považují za jisté, že úroky v USA v příštích měsících vzrostou minimálně dvakrát, což atraktivitu americké měny zvyšuje. Dolar se tak stává atraktivní hlavně pro zahraniční investory.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2087 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2165 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 117,28 ze 116,19 JPY, a podobně euro vůči jenu zpevnilo na 141,76 z předchozího kurzu 141,41 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK