Japonské akcie ve středu klesly

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. března (ČTK) - Japonské akcie ve středu klesly, protože investoři se rozhodli pro zisky u společností, které v předchozích seancích rostly, a prodávali je. Technologické tituly pak stáhla dolů zpráva, že Microsoft opozdí zahájení prodeje svého nového operačního systému. V závěru obchodování index Nikkei ztratil 129,32 bodu, tedy 0,78 procenta, a uzavřel na 16.495,48 bodu.

"Po nedávném růstu byli investoři připraveni vybírat zisky a prodej se zvýšil po zprávě od Microsoftu," komentoval vývoj na trhu stratég Daiwa Securities Cujoši Nomaguči. Zájem investorů přilákaly pouze ocelárenské společnosti, které nabízejí relativně vysokou dividendu.

Dolar si dnes v Asii udržel předchozí vysoké zisky, protože obchodníci věří, že americká centrální banka bude pokračovat v pozvolném zvyšování sazeb až na pět procent. Přispěla k tomu zpráva o prudkém růstu výrobních cen v únoru a nečekaně příznivé hodnocení ekonomiky šéfem centrální banky Benem Bernankem. Jinak byl však dnešní vývoj na devizovém trhu nevýrazný.

V závěru obchodování zůstal dolar k euru téměř beze změny na 1,2090 USD a stejně tomu bylo i u jenu, vůči kterému se obchodoval kolem 117,25, tedy téměř na stejné úrovni, jako v úterý v New Yorku. Japonská měna k euru stagnovala na 141,75, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK