Senát odmítne nový zákoník práce, prý jde proti zaměstnanosti

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Senát téměř jistě zamítne nový zákoník práce, který ve sněmovně prosadily ČSSD a KSČM. Po ústavně-právním výboru to dnes doporučily i výbory hospodářský a pro sociální politiku. Norma je sice modernější než dosavadní úprava z roku 1966, ale podle kritiků zvýší nezaměstnanost i náklady zaměstnavatelům a sníží konkurenceschopnost. Konečné slovo tak bude mít zřejmě sněmovna, kde má levice sílu senátní veto přehlasovat.

Normu kritizují také podnikatelé, naopak odbory, jejichž pravomoci má prý zákoník posílit, normu podporovaly. I mezi nimi jsou ale nespokojenci - Federace strojvůdců kvůli zákoníku minulý čtvrtek stávkovala. Nelíbí se jí, že by kolektivní smlouvu měla uzavírat nejsilnější odborová organizace v podniku, kterou je v případě Českých drah Odborové sdružení železničářů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zákoník hájí s tím, že přináší větší smluvní volnost mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Mnohé záležitosti bude možné sjednat v kolektivních a dalších smlouvách.

Nový zákoník nicméně podle Tomáše Julínka (ODS) místo větší variability a volnosti pracovně-právních vztahů tuto oblast komplikuje natolik, že by se v případě jejího přijetí spíš vyplatila práce načerno než řádná práce. Josef Novotný (SNK) poznamenal, že navrhovaná "ochranářská opatření" zaměstnanců povedou i k odlivu investic z Česka.

Spory vyvolávaly hlavně pravomoci odborů. Podle nové normy by měly kontrolovat bezpečnost práce a při jejím ohrožení by mohly rozhodnout o zastavení výroby. Podle některých podnikatelů tak odboráři chtějí ovlivňovat hospodářskou politiku firem. Odpůrci kodexu již dříve upozorňovali na to, že by to mohlo být protiústavní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK