Podnikatelé už nemusejí s přehledem příjmů chodit na úřad

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Podnikatelé už nemusejí chodit na úřad kvůli podání přehledu o příjmech a výdajích. Od letošního roku ho mohou poslat České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) elektronicky. S vyplněním formuláře jim pomůže program, který si lze zdarma stáhnout z webu ČSSZ. Výhodou tohoto softwaru je i to, že po doplnění potřebných údajů za rok 2005 program spočítá vyměřovací základ. Sdělila to mluvčí ČSSZ Štěpánka Mikešová.

Vyplněný přehled za rok 2005, od něhož se odvíjí výše letošních záloh na pojistné, je možné podat elektronicky prostřednictvím Portálu veřejné správy. Podnikatel se musí k "e - Podání" registrovat na adrese http://bezpecne.podani.gov.cz/default.asp. Pokud se na Portálu veřejné správy zaregistroval už dříve k jiné službě, doplní si registraci o službu ČSSZ. Odesílatel musí vlastnit zaručený elektronický podpis, který vydal akreditovaný poskytovatel certifikačních služeb.

Přehled za loňský rok musí nejpozději do 2. května podat každá osoba samostatně výdělečně činná, která svou činnost vykonávala alespoň po část roku 2005, pokud její daňové přiznání nezpracovává daňový poradce.

ČSSZ umožňuje rovněž elektronické podání evidenčních listů důchodového pojištění i přihlášek a odhlášek k nemocenskému pojištění. Zatím přijala osm milionů elektronicky podaných dokumentů. Kdyby je dostala v papírové podobě, byla by to hromada papíru vyšší než pařížská Eiffelova věž a vážila by téměř 30 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK