Rada zahájila správní řízení s BBC pro vysílání v únoru a březnu

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se rozhodla prozkoumat, zda společnost BBC Radiocom, která má pro Českou republiku licenci pro vysílání programu BBC a zpravodajských a publicistických pořadů v českém jazyce, neporušila licenční podmínky a tím i zákon. Bude se proto zabývat podobou vysílání BBC v České republice v únoru a březnu, kdy se program v souvislosti se zrušením české redakce BBC změnil. BBC Radiocom nechce zatím krok rady komentovat.

BBC World Service, pod níž české vysílání BBC patří, na podzim rozhodla o zrušení deseti národních redakcí včetně české. Před Vánocemi proto v programu BBC v Česku skončila publicistika v češtině a v únoru i zpravodajství. První dva týdny v březnu se pak čeština na BBC po 66 letech odmlčela, od 15. března je ale součástí vysílání šestihodinový blok zpravodajství a publicistiky digitální stanice Českého rozhlasu Rádio Česko.

"Úřad rady zjistil možné porušení licenčních podmínek," řekl dnes ČTK místopředseda rady Petr Pospíchal. Rada má k dispozici analýzu, z níž vyplývá, že přestože v únoru BBC Radiocom vysílal krátké zprávy v češtině, otázkou je, zda omezená míra zpravodajství a absence publicistiky již neodporuje licenčním podmínkám.

Rada bude zkoumat i to, zda přebíráním programu Rádia Česko nejsou porušeny licenční podmínky. Z nich vyplývá, že program v češtině na BBC v České republice by měl být původní, nikoli převzatý. "Rada se takto rozhodla proto, aby tímto řízením byla dána možnost to lépe prozkoumat," dodal Pospíchal.

"Ke kroku rady se nemůžu v této chvíli vyjádřit, neboť nemáme oficiální písemné vyjádření rady k dispozici," řekl ČTK jednatel BBC Radiocom Vít Kolář.

Po oznámení, že česká redakce skončí, BBC World Service zvažovala možnost vysílat v Česku pouze v angličtině. BBC Radiocom, která je dceřinou firmou BBC World Service, proto na radu podala postupně dvě žádosti o úpravu licenčních podmínek, jež by dovolily v programu češtinu opomíjet. Obě žádosti ale BBC Radiocom stáhla, neboť se objevily jiné možnosti řešení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK