Senát možná nový konkurzní zákon podpoří beze změn

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Nový insolventní zákon, který by měl výrazně zrychlit konkurzy, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků, Senát možná podpoří beze změn. Doporučil mu to dnes hospodářský výbor, řekl jeho člen Robert Kolář. Norma nově zavádí i osobní bankroty pro předlužené lidi. Účinnosti by měl nabýt 1. července příštího roku.

Možnost takzvaného osobního bankrotu neboli oddlužení se týká občanů, kteří přestanou zvládat splácení hypotéky nebo jiných dluhů. Tito neplatiči by podle návrhu měli mít dvě možnosti. První počítá s tím, že se dohodnou s bankou a soudem na až pětiletém splátkovém kalendáři, při kterém si ponechají jen životní minimum, ale zůstane jim jejich majetek. Druhou možností by bylo ponechání příjmů, ale prodej majetku dlužníka.

Nový zákon má přinést také výrazně lepší postavení věřitelům. Konkurzy by již neměly téměř automaticky končit likvidací problémového podniku, ale umožní i reorganizaci, či prodej firmy. To může přinést záchranu pracovních míst i vyšší výnos pro věřitele. Odrazit by se to mělo i ve větší ochotě bank půjčovat peníze malým a středním podnikům.

Vláda si od předlohy slibuje to, že změní vnímání Česka jako země s jedním z nejhorších úpadkových práv v Evropě. Mezi odborníky se dokonce objevují názory, že české úpadkové právo patří mezi jedno z nejhorších na světě. Konkurzy trvají příliš dlouho, jejich výtěžnost je nízká a systém umožňuje korupci. Zákon je tak již několik let pod palbou kritiky expertů, firem i Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK