Americké akcie ve středu rostly, dolar skončil smíšeně

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. března (ČTK) - Americké akcie ve středu rostly a dostaly se do blízkosti pětiletého maxima. Investoři kupovali hlavně akcie průmyslových společností, jako Caterpillar, protože věří, že rostoucí úrokové sazby neohrozí růst firemních zisků. Microsoft však kvůli úterní zprávě o zpoždění prodeje svého nového operačního systému klesl.

Index Dow Jones ve středu stoupl o 81,96 bodu, tedy 0,73 procenta, a uzavřel na 11.317,43 bodu. Index Standard & Poor's zpevnil o 7,81 bodu, neboli 0,6 procenta, na 1305,04 bodu. Nasdaq si připsal 9,12 bodu, čili 0,4 procenta, a skončil na 2303,35 bodu.

"Zatím výhled firemních zisků zůstává pozitivní. Neslyšel jsem mnoho společností, které by řekly, že kvůli strachu z úrokových sazeb sníží odhad zisku, a to je pro trh pozitivní," komentoval situaci na trhu šéf investiční kanceláře North Star Investment Management Eric Kuby. S&P Equity Research Services oznámila, že podle jejích odhadů zisky společností z indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí stoupnou o 11 procent.

Americký dolar ve středu posiloval vůči euru, k jenu však skončil slabší. Den byl klidný a bez statistických údajů z USA, což přimělo investory k upevnění svých současných pozic. Minulý týden dolar kvůli obavám o zpomalení růstu úrokových sazeb v USA oslaboval. Tento týden se však důvěra investorů zlepšila a dolar opět roste. Nyní trh čeká na další zprávy, které by trh rozpohybovaly. Podle některých investorů by to mohlo být zasedání americké centrální banky, které se uskuteční na počátku příštího týdne.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2075 USD a vůči jenu kleslo o 0,4 procenta na 141,25 JPY. Dolar k japonské měně zlevnil o 0,3 procenta na 116,95 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK