Japonské akcie kvůli makléřským firmám slabě klesly, dolar vyšší

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes nepatrně oslabil, protože investoři prodávali akcie makléřských firem, které v poslední době zpevňovaly. Na devizovém trhu dolar opět mírně posílil v naději na další zvyšování úrokových sazeb v USA.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 255 v závěru klesl o 0,04 procenta na 16.489,37 bodu. Širší index TOPIX oslabil o 0,37 procenta.

Investoři inkasovali zisky z předchozího růstu makléřských firem jako Daiwa Securities, což táhlo trh dolů. Ztrácely také akcie realitních firem, kde investoři čekali na vládní zprávu o cenách pozemků. Vyrovnával to však růst akcií technologického sektoru v čele s TDK Corp.

Kurz dolaru pokračoval v mírném růstu, zejména vůči jenu. Celkově však podle obchodníků trh postrádal jasnější směr a charakterizovalo jej upravování pozic před nadcházejícím zasedáním měnového výboru americké centrální banky . Fed zahajuje dvoudenní schůzku v úterý a všeobecně se čeká další zvýšení základní úrokové sazby na 4,75 procenta. Pozorně se přitom bude sledovat signály,k teré naznačí, zda na příštím zasedání v květnu Fed sazby dále zvýší.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru posílil na 1,2062 USD ze středečního závěru v USA na 1,2074 USD. K jenu stoupl na 117,12 JPY z předchozích 116,86 JPY. Euro k jenu zpevnilo na 141,25 JPY ze středečních 141,16 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK