Koruna vůči euru posílila na 28,62 Kč/EUR, vůči dolaru oslabuje

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Česká měna zahájila den mírným posílením. Vůči euru se kurz koruny pohyboval v 10:00 na úrovni 28,62 Kč/EUR. Naopak vůči dolaru koruna mírně oslabila na 23,72 Kč/USD. Koruna bude až do konce týdne postrádat informace z domácí ekonomiky a zůstane pod vlivem regionu. Vyplývá to z informací Patria Online.

Podle Zdeňka Šafky z ČSOB by měl dnes region sledovat nejistý vývoj amerických výnosů a politickou scénu v Polsku, kde hrozí předčasné volby. "Další výrazné útoky na korunu ale nečekáme. Koruna by měla těžit z výborné kondice domácí ekonomiky a zahraničního obchodu," uvedl.

Pokud by polský zlotý výrazně oslabil, mohlo by to podle Vladimíra Pikory z Next Finance velmi negativně působit i na korunu. Ta by mohla tak oslabit až k 28,80 Kč/EUR. "Očekáváme tedy vyšší volatilitu s oslabujícími tendencemi," dodal.

Pro vývoj dolaru bude dnes důležitá statistika o počtu žadatelů o dávky v nezaměstnanosti v USA. Pokud bude statistika vysoká, bude to podle Pikory pro dolar negativní zpráva. Spíše ovšem očekává na základě optimismu investorů ohledně pohybu úrokových sazeb v USA u dolaru další růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK