Kooperativa zvýšila hrubý zisk o 70 procent na 1,3 miliardy Kč

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. března (ČTK) - Pojišťovna Kooperativa vytvořila v roce 2005 hrubý zisk 1,3 miliardy Kč, což bylo o 70 procent více než předloni. Kooperativa vybrala na pojistném 26,5 miliardy Kč, což znamenalo meziroční nárůst o deset procent. Celý pojistný trh loni vzrostl o 3,7 procenta. Na tiskové konferenci oznámil výsledky ředitel pojišťovny Vladimír Mráz. Kooperativa je druhou největší tuzemskou pojišťovnou.

Loňský rok byl z hlediska škod podle Mráze příjemným, protože nenastaly žádné katastrofické události. Letos se může ve výsledcích projevit počasí v zimě, kdy následkem tíhy sněhu nebo námrazy vzniklo klientům Kooperativy 6000 škod zhruba za 300 milionů Kč. "K rychlé úpravě sazeb pojistného by kvůli tomu nemělo dojít," podotkl Mráz.

Předpis pojistného neživotního pojištění vzrostl Kooperativě o 9,5 procenta a přesáhl 20 miliard korun. V životním pojištění nárůst pojistného překročil deset procent a předpis přesáhl šest miliard Kč. Podíl Kooperativy na trhu stoupl meziročně o 1,2 procentního bodu na 22,9 procenta. Počet pojistných smluv pojišťovny se zvýšil na 3,54 milionu.

V letošním roce očekává Mráz stagnaci trhu v životním pojištění a zpomalení v neživotním pojištění. Důvodem je podle něj zejména pokles pojistných sazeb v pojištění průmyslu a pojištění motorových vozidel.

Základní kapitál Kooperativy činí 2,8 miliardy korun. Jejím hlavním akcionářem je jedna z největších evropských pojišťovacích skupin Wiener Städtische Group.

Koncern, který má od agentury Standard & Poor's rating A+ se stabilním výhledem, má nyní první či druhou pozici na trzích v Rakousku, ČR, na Slovensku a v Rumunsku. Skupina je zastoupena i v Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku a Černé Hoře, Bulharsku, Bělorusku, Německu, Lichtenštejnsku, Itálii, Slovinsku a na Ukrajině. Pojišťovny působí od března pod společným názvem Vienna Insurance Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK