Inspektorát práce: Firmy často podceňují riziko výbuchu

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Malenovice (Frýdecko-Místecko) 23. března (ČTK) - České firmy podle odborníků často podceňují nebezpečí výbuchu. Neumějí správně posoudit riziko jeho vzniku a následně přijmout účinná opatření. Při zahájení páté mezinárodní konference věnované rizikům nebezpečí výbuchů, požárů a prevence to novinářům řekl vedoucí oblastní inspektor práce v Ostravě Ladislav Baron. Dvoudenní konference v beskydských Malenovicích se účastní okolo 190 odborníků z Česka, Polska a Německa.

"Ročně zkontrolujeme v Moravskoslezském kraji a Olomouckém kraji stovky firem, u nichž hrozí nebezpečí výbuchů. Taková, která by měla úplně všechno v pořádku, z těchto kontrolovaných firem v podstatě není. V 50 procentech se u nich nacházejí nedostatky závažnějšího charakteru, ale nikoli takové, že bychom museli úplně zastavit provoz," dodal Baron.

Odborníci před beskydským hotelem nechali i letos explodovat například několik kilogramů cukru nebo dřevného prachu, aby ukázali, co se může stát, když budou firmy bezpečnost podceňovat. Nebezpečím výbuchu jsou tak ohroženy nejen firmy působící například v chemickém průmyslu, oboru skládek odpadů, stavebnictví, zpracování dřeva, ale i cukrovary nebo mlýny.

Inspektoři práce loni podle Barona nezaznamenali, že by se při takových klasických výbuších popálili lidé. Vznik závažných havárií hrozí hlavně v malých provozovnách, které zřejmě nemají prostředky na dostatečné technické vybavení nebo riziko výbuchu podceňují.

"V takových malých továrnách nebo truhlárnách se nacházejí spousty usazeného prachu a jen proto, že prach se nezviřuje, k výbuchu nedojde. Ale stačilo by, aby se rozvířil, a byl k tomu zdroj iniciace, například přeskočení elektrické jiskry, a hrozí výbuch," dodal.

Riziko výbuchu je sice podle odborníků malé, ale jakmile exploze nastane, následky jsou katastrofické. "Lidé by neměli bezpečnost ve firmách podceňovat. Těch, kteří na vlastní kůži zažili výbuch a přežili, je velmi málo," varuje Libor Štroch, ředitel ostravské firmy VVUÚ, která je hlavním pořadatelem konference.

České podniky, v nichž hrozí nebezpečí výbuchu, musejí nejpozději do konce letošního června zavést do praxe novou směrnici Evropského společenství. Ta jim nařizuje důkladně zmapovat všechny prostory, v nichž hrozí nebezpečí výbuchu, a vést o tom řádnou dokumentaci. S tou pak musejí seznámit i všechny své subdodavatele.

"Někteří naši zákazníci jsou v tomto ohledu velice přístupní, mají dokumentaci dobře zpracovanou, a jiní jsou lajdáčtí, nemají to vůbec," řekl novinářům jeden z účastníků konference Vlastimil Stoklas. Jednatel malé montážní firmy Nolex z Valašského Meziříčí dodal, že jezdí na konferenci k nebezpečím výbuchů od prvního ročníku, aby měl informace o zákonech a byl v kontaktu s dozorčím orgánem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK