Plyn možná podle předsedy ERÚ ve 3. čtvrtletí nezdraží

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Ceny zemního plynu se podle předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta zřejmě nebudou muset ve třetím čtvrtletí letošního roku zvyšovat. ERÚ naposledy zvedl ceny zemního plynu k 1. dubnu, a to v průměru o 1,9 procenta. Dubnové zdražení zemního plynu bude ale mírnější než lednové, kdy cena této suroviny vzrostla v průměru o 4,8 procenta.

"Pokud nedojde k nějaké dramatické situaci na trzích s topnými oleji a naftou, tak bychom mohli třetí kvartál projet bez zvyšování ceny (zemního plynu). Otázka je, jak se bude situace vyvíjet ve čtvrtém kvartálu, protože tam se vždy cena z hlediska tržního zvyšuje," řekl dnes Fiřt na Žofínském fóru, na kterém odborníci diskutovali o současné energetické situaci ČR.

Domácnosti od dubna kvůli růstu nákupních cen zemního plynu od zahraničních producentů zaplatí za zemní plyn průměrně o 1,4 procenta více než dosud a ostatní odběratelé o 2,1 procenta. Největší odběratelé plynu, kterých je mezi tuzemskými podniky 35, pak zaplatí o 4,1 procenta více. Dubnové zvýšení cen je mírnější než lednové díky tomu, že skutečná nákupní cena zemního plynu byla v prvním čtvrtletí nižší, než ERÚ loni v listopadu při konstrukci lednového zvýšení cen zemního plynu předpokládal.

ERÚ vždy zveřejňuje maximální možné zvýšení cen, distribuční společnosti však tarify obvykle stanovují na stanoveném stropu. Cenové úpravy může provádět úřad jednou za tři měsíce. Letos v lednu se cena plynu v průměru zvýšila o 4,8 procenta a loni v říjnu v případě domácností o 17,4 procenta a podniků zhruba o 21 procento.

ERÚ od letošního ledna opět reguluje ceny plynu všem zákazníkům. Od loňského ledna fungoval volný trh pro několik desítek podniků a od roku 2006 měl začít pro všechny další s výjimkou domácností. Hlavní dodavatel plynu RWE Transgas však podle ERÚ po otevření trhu neoprávněně zvyšoval ceny. RWE tvrzení úřadu popřel. Společnost RWE Transgas, která ovládá i šest regionálních distribučních firem, je hlavním dovozcem plynu do ČR. Podle údajů skupiny měl RWE loni v České republice zhruba 83procentní podíl na trhu s plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK