Vedení AK kritizuje přístup státu k programu biopaliv

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velká Bystřice (Olomoucko) 23. března (ČTK) - Vedení Agrární komory ČR (AK) se nelíbí přístup státu k programu výroby biopaliv. Podle prezidenta komory AK Jana Veleby je záležitost zbytečně zpolitizovaná, což způsobuje oddalování začátku lihobenzinového programu. AK ho považuje za klíčový, protože by pomohl vyřešit problém s nadbytkem obilí.

"Politická garnitura, nejen vláda, ale i opoziční strany, se nedokáží domluvit, čímž trpí český producent obilí. Všechno je o to tom, že garnitura nedokáže usměrnit velké kapitálové lobbující slupiny. Považuji to za největší problém současnosti. Je to až skandální," řekl dnes na sněmu AK ČTK Veleba.

Program výroby biolihu, který se přimíchává do benzinu a nafty, považuje za klíčový, protože by pomohl zemědělcům odčerpat přebytky obilí. "Přebytků obilí u nás bývá řádově 800.000 až 1,5 milionu tun ročně," uvedl Veleba.

Podle ministra zemědělství Jana Mládka zahájení programu biopaliv komplikuje fakt, že se na něm podílejí čtyři ministerstva a záležitost je třeba koordinovat s Evropskou unií. "Ani já nejsem úplně spokojen, jak to probíhá," řekl Mládek. Účastníkům sněmu AK řekl, že podpora pěstování energetických plodin zůstane prioritou ministerstva bez ohledu na to, kdo bude v jeho čele.

Vláda koncem února schválila zprávu ministerstva zemědělství o programu biopaliv, z níž mimo jiné plyne, že podpora biopaliv úlevou na spotřební dani by měla přijít státní rozpočet na miliardy korun ročně. Plošné přidávání biopaliv do pohonných hmot by mělo začít v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK