Americké akcie dopoledne na Wall Street klesaly

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. března (ČTK) - Akcie velkých amerických firem dopoledne na Wall Street klesaly kvůli solidním ekonomickým indikátorům a obavám investorů z vyšších úrokových sazeb. Akcie klesly po překvapivě silných údajích o trhu s bydlením a trhu práce. Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet nejsilnějších titulů burzy na Wall Street, v poledne newyorského času oslabil o 0,4 procenta na 11.270,7 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,3 procenta na 2296 bodů.

Tlak na akcie technologických firem na trhu přetrvává kvůli znepokojivým firemním zprávám druhý den za sebou. Softwarový výrobce Adobe Systems Inc. varoval v noci na dnešek před poklesem zisku a tržeb pod odhady analytiků. Předtím navíc Microsoft Corp. upozornil, že odloží spuštění svého operačního systému Vista.

Ekonomické indikátory dnes naznačily, že je americká ekonomika v lepší kondici, než se původně myslelo. Analytici dodávají, že to na akcie dolehlo s blížícím se jednáním americké centrální banky Fedu o úrokových sazbách, které se uskuteční na začátku příštího týdne.

Prodej starších domů ve Spojených státech v únoru překvapivě prudce vzrostl, přestože trh očekával další pokles. V předchozích pěti měsících se prodávalo stále méně domů, což naznačovalo, že trh bydlení začíná slábnout.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v minulém týdnu snížil o 11 tisíc, což bylo více, než se předpokládalo. Údaj vypovídá o solidní situaci na americkém trhu práce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK