Menší odbory požádají premiéra o jednání kvůli zákoníku práce

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Představitelé 11 menších odborových svazů požádají premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), aby se zasadil o případnou novelu úpravy kolektivního vyjednávání v novém zákoníku práce. Věří, že by předseda vlády ke změně paragrafu o odborech mohl přispět ještě do červnových voleb. ČTK to dnes po jednání zástupců 11 svazů řekl mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček. Dopis chtějí odboráři premiérovi předat v pátek.

Menší odborové svazy nesouhlasí s ustanovením zákoníku, podle něhož by zaměstnavatel mohl kolektivní smlouvu uzavřít jen s nejsilnější odborovou organizací. Podle nich je tento paragraf diskriminační a velké odbory zvýhodňuje. Na protest proti ustanovení strojvůdci před týdnem půl hodiny stávkovali.

O pracovním kodexu, který prosadila ve sněmovně ČSSD spolu s komunisty, by měl brzy rozhodovat Senát. S největší pravděpodobností ho zamítne. Doporučilo mu to již několik jeho výborů. Norma by se tak vrátila poslancům. K jejímu schválení by stačilo 101 hlasů. Zákoník pak dostane k podpisu prezident.

Dnešního jednání se účastnili zástupci 11 leteckých, železničních či autobusových profesních organizací a odborů. Přítomni byli i představitelé lékařských odborů a křesťanské odborové koalice. "Nemáme nyní moc možností. Vše nasvědčuje tomu, že se zákoník vrátí do sněmovny ze Senátu bez pozměňovacích návrhů a ČSSD s komunisty ho znovu schválí. Můžeme jen apelovat na to, aby byla rychle přijata jeho novela," uvedl Poláček.

Odboráři by své argumenty rádi předložili premiérovi na schůzce, o kterou ho v dopise požádají. Doufají, že předseda vlády jejich námitky přijme. Jsou připraveni o případné legislativní úpravě jednat a spolupracovat na ní. Pokud neuspějí, jsou podle Poláčka odhodláni k dalším krokům. Mluvčí nevyloučil ani rozsáhlejší protesty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK