Z ČR "odtečou" dividendy za sto miliard

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Rekordní dividendy až za 110 miliard korun si letos z Česka na své účty převedou zahraniční vlastníci zdejších firem. Bude to skoro desetinásobek oproti roku 2000. Vyplývá to z údajů, které Hospodářským novinám ve čtvrtek poskytla Česká národní banka. Její předpověď se shoduje i s názory zdejších a zahraničních analytiků, uvádí deník.

Experti hovoří o tom, že ekonomika je "zralá". Zahraniční vlastníci už nemusejí zdaleka tolik investovat do modernizace. "V minulosti investovali zhruba dvě třetiny toho, co zde vydělali; teď je to asi polovina," řekl HN Miroslav Plojhar ze Citibank.

"Nemá smysl ronit slzy nad tím, že investoři tu zhodnocují svůj kapitál a stále větší část zisků převádějí do zahraničí. To je normální všude ve světě," řekl HN hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.

Štědrý je ke svým akcionářům například Philip Morris. Jeho zisk za rok 2005 je kolem 2,7 miliardy korun. "Tato společnost je proslulá tím, že akcionářům dopřává sto procent čistého zisku," poznamenal Jan Procházka z firmy Cyrrus. "Může si to dovolit, protože nesplácí žádné dluhy a její investiční výdaje nejsou vysoké," dodal. Experti odhadují, že Philip Morris by mohl letos vyplatit 1250 až 1300 korun dividendy na jednu akcii. O přesné částce se má rozhodnout na valné hromadě 24. dubna.

Také plynárenský koncern RWE-Transgas v posledních letech věnoval přes 90 procent zisku na dividendy. Za rok 2004 vyplatil 7,2 miliardy. Kdyby zůstal stejně štědrý i letos, mohli by si jeho akcionáři na své účty převést kolem pěti miliard korun.

Pojišťovna Kooperativa, kterou vlastní rakouská Wiener Städtische Group, oznámila roční hrubý zisk 1,3 miliardy korun - o sedmdesát procent víc než před rokem. Podobně jako v minulosti ale rakouský akcionář žádné dividendy chtít nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK