Japonské akcie na konci týdne rostly, dolar si držel zisky

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. března (ČTK) - Akcie na tokijské burze získaly poslední den týdne celkově zhruba půl procenta díky růstu energetického sektoru a realitních firem. Zisky však tlumil pokles technologických akcií. Na devizovém trhu si dolar zachovával zisky z předešlých dní v očekávání, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úroků i v dalších měsících.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 255 v závěru stoupl o 0,43 procenta na 16.560,87 bodu. Širší index TOPIX posílil o 0,55 procenta na 1689,34 bodu.

Růst na burze se soustředil na energetiku, kde kurzům firem pomohly vysoké ceny ropy. Akcie sektoru realit zpevnily v reakci na vládní zprávu o růstu cen pozemků. Obchodování se však omezovalo na úzká rozpětí a nebylo příliš aktivní, protože před koncem fiskálního roku se investorům nechce podnikat nové nákupy.

Ohlas na trhu měla zpráva tisku, podle níž makléřská firma Nikko Cordial usiluje o získání většinového podílu na Tokyo Star Bank. To poslalo akcie Nikkei dolů a posílilo akcie Tokyo Star Bank.

Kurzy světových měn zůstaly beze změny a dolar si tak podržel dosavadní přírůstky. Trh se zaměřuje na nadcházející zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Všeobecně se čeká, že Fed příští týden zvýší základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta a trh začíná být přesvědčen, že na to naváže nejméně ještě jedním takovým krokem v květnu. Tento názor ve čtvrtek podpořily údaje o překvapivém prudkém růstu prodeje starších domů v USA.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru kótoval na 1,1970 USD, zcela stejně jako v závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku. K jenu byl rovněž beze změny na 117,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK