HSBC prý plánuje expanzi v ČR, Polsku a na Slovensku

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Největší britská bankovní skupina HSBC Holdings chce zaplnit mezeru ve svých globálních operacích expanzí v podnikovém bankovnictví ve střední a východní Evropě. Prozatím se banka zaměří na Českou republiku, Polsko a Slovensko, kde jsou vyhlídky růstu nejlepší. Podle dnešního vydání listu Wal Street Journal Europe se na této strategii usnesli šéfové evropské divize HSBC pro komerční bankovnictví, kteří se tento týden sešli právě v Praze.

HSBC se pro tři země střední Evropy rozhodla především na základě různých faktorů, zejména úrovně konkurence. "V těchto zemích je skutečně reálná příležitost," řekl jeden z šéfů divize podnikového bankovnictví HSBC Alan Keir.

HSBC vstoupila do východoevropského regionu relativně pozdě a její aktivity jsou zde zatím dosti malé. Přitom většina místních bank je již v zahraničních rukou. V Polsku má HSBC v podnikovém bankovnictví zatím jen jednu pobočku. Rovněž v České republice má od roku 1997 jednu pobočku, zaměřenou na firemní klientelu.

HSBC vstoupí expanzí v regionu do zostřené soutěže s americkou Citigroup, svým hlavním globálním rivalem, uvedl list. Američanům se povedlo v roce 2000 koupit velký polský bankovní dům Bank Handlowy a nyní v největší postkomunistické zemi regionu dále expandují. Na českém trhu má Citigroup v podnikovém bankovnictví podíl pět procent.

Podnikové bankovnictví je jednou ze tří hlavních divizí HSBC vedle personálního a investičního bankovnictví. Loni se zisk této divize zvýšil o 22 procent na 4,9 miliardy dolarů a celkový čistý zisk HSBC vzrostl o 17 procent na 15,1 miliardy USD.

HSBC se intenzivněji rozhlíží po střední Evropě na podnět nynějšího generálního ředitele Stephena Greena. Ten loni připustil, že přítomnost banky v tomto regionu je příliš nízká, třebaže banka v posledních letech globálně expandovala. "Skutečně si myslím, že toto jsou trhy, na něž se z hlediska možného růstu musíme podívat pečlivěji," řekl Green.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK