Autostrade podala správní žalobu kvůli trendru na mýtné

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Italská firma Autostrade dnes podala žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci zadávacího řízení na elektronické mýtné. Požádala také správní soud, aby odložil vykonatelnost rozhodnutí ÚOHS do doby, než budou ukončena všechna přezkumná řízení před českými soudy i Evropskou komisí. Podpisem smlouvy s vítěznou společností Kapsch by totiž začaly nejen Autostrade, ale i České republice vznikat škody, řekl zástupce firmy Vladimír Bystrov.

Vyjádření ministerstva dopravy, které má výběr dodavatele mýtného systému na starosti, ČTK zjišťuje. Již dříve ale MD uvedlo, že smlouvu s Kapschem podepíše do konce března. S průběhem tendru i přezkumných řízení u ÚOHS chce ministr dopravy příští středu seznámit vládu.

Zařízení na výběr mýtného chtěli v Česku postavit a provozovat čtyři zájemci. Sdružení Mytia, které tvoří Ascom Fela s Damovem a ABD Group, nabídlo, že systém vybuduje a bude ho deset let provozovat za 15 miliard korun. Společnost Autostrade určila cenu na 17,5 miliardy a Kapsch na 22 miliard korun. Nejvyšší cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konsorcium A-Way a AŽD. MD tři uchazeče vyřadilo pro formální nedostatky a jako vítěze určilo firmu Kapsch. Autostrade i Mytia se odvolaly k antimonopolnímu úřadu, ten ale postup MD potvrdil.

V podané žalobě Autostrade trvá na tom, že důvody, pro které byla ze soutěže vyloučena, byly formalistické, účelové a v rozporu se zákonem a zadávací dokumentací.

Podle Bystrova nejsou pravdivá vyjádření ministra dopravy Milana Šimonovského a předsedy ÚOHS Martina Peciny, že stát má povinnost bezodkladně podepsat smlouvu s konsorciem Kapsch. "Je v souladu se zákonem a zadávací dokumentací, jestliže ministerstvo odloží podpis smlouvy do okamžiku, než budou ukončena všechna přezkumná řízení," řekl Bystrov.

Evropská komise údajně nedávno zaslala české vládě dopis, v němž vyjadřuje závažné pochybnosti o průběhu výběrového řízení na dodavatele mýtného. Podle Bystrova tak hrozí, že komise s Českou republikou zahájí řízení o porušení závazků vyplývajících z evropského práva.

Ředitel vítězného Kapsche Karel Feix je přesvědčen, že správní soud v Brně neshledá v postupu ministerstva dopravy a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže žádnou chybu. "Totéž jistě učiní Evropská komise, až dostane informace i odjinud, než jen od neúspěšných konkurentů," řekl.

Druhé vyřazené konsorcium Mytia podání správní žaloby zatím zvažuje. Podle ředitele firmy Damovo z Mytie Seppa Leimgrubera na to má firma lhůtu dvou měsíců od převzetí rozhodnutí předsedy ÚOHS. K Evropské komisi však Mytia sama stížnost nebude podávat. "Budeme ale spolupracovat s těmi, kdo již podněty k šetření do Evropy dali," řekl Leimgruber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK