Fond bydlení dal loni na paneláky 222 mil., méně než předloni

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Státní fond rozvoje bydlení poskytl v loňském roce na opravy panelových domů dotace ve výši 221,7 milionu korun, kterými podpořil 197 projektů. O rok dříve vydal na 163 projektů 363,4 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy fondu, se kterou se ve středu seznámí vláda.

Podle ředitele fondu Jana Wagnera je růst počtu projektů spolu s nižšími dotacemi pozitivní trend. "Signalizuje to, že jsme vydali prostředky na větší počet menších projektů," řekl ČTK Wagner. Vedle měst a obcí se tak podle něj do oprav panelových domů začínají více zapojovat i menší družstva.

Poskytnutými dotacemi loni fond podpořil úvěry za 876,8 milionu korun. O rok dříve dosáhla výše podpořených úvěrů zhruba 1,2 miliardy Kč. Od roku 2001, kdy fond dotace poskytuje, podpořil 563 projektů částkou 1,3 miliardy korun. Příjemci dotací si pak vzali úvěry za více než 4,3 miliardy korun.

Největší objem dotací loni získal Moravskoslezský kraj, na který připadlo přes 49 milionů korun. Druhé místo zaujal Olomoucký kraj s téměř 33 miliony korun, třetí pozice patří Praze, která získala více než 25 milionů Kč.

V současné chvíli je poskytování prostředků na tyto účely omezeno. Jeden příjemce může během tří let získat dotace do výše 100.000 eur (2,8 milionu Kč). Vyšší podporu bude moci stát poskytovat v případě, že s tím bude souhlasit Evropská komise. Na její vyjádření ministerstvo pro místní rozvoj zatím čeká.

Tempo oprav panelových domů, v nichž žijí asi čtyři miliony lidí, by přitom bylo třeba podle odborníků zvýšit. Odhaduje se, že je třeba na tyto účely celkem vynaložit 300 až 400 miliard korun.

Vedle podpory oprav panelových domů vydal fond bydlení loni přes 1,13 miliardy korun na podporu výstavby nájemních bytů pro příjmově vymezené osoby. Městu Kolín poskytl dotaci 162,2 milionu na výstavbu a rekonstrukci bytů pro zaměstnance automobilového závodu TPCA.

Na opravy a modernizaci bytového fondu obce loni vyčerpaly 126,9 milionu korun. Úvěry do výše až 200.000 korun mladým domácnostem na výstavbu bytu nebo rodinného domu fond poskytl v objemu 13,39 milionu korun. Na novější typ nízkoúročeného úvěru na pořízení bytu nebo rodinného domu až do výše 300.000 korun pro lidi do 35 let fond loni vydal zhruba 1,76 miliardy Kč.

Skutečné výdaje fondu loni činily 3,88 miliardy korun. Příjmy dosáhly 3,04 miliardy korun. Z toho největší objem představovala dotace od Fondu národního majetku, který fondu bydlení poskytl téměř 2,5 miliardy Kč. Celkový stav finančních prostředků SFRB ke konci loňského roku činil 18,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK