Změna času zpozdí v neděli ráno vlaky i autobusy

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Změna času zpozdí jako každoročně v neděli brzy ráno některé vlaky, autobusy i letadla až o hodinu. Zpoždění se dotkne spojů, které jezdí mezi druhou a třetí hodinou ranní, tedy v době, kdy se čas přesouvá. Sdělili to mluvčí dopravních firem.

Změna středoevropského na letní čas nastane v neděli 26. března ve 2:00, kdy se čas posune o hodinu dopředu na 3:00.

Vlaky, které mají vyjíždět z výchozí stanice mezi druhou a třetí hodinou ranní, vyrazí krátce po přesunu času, tedy po třetí hodině podle nového času. Naberou tak až hodinové zpoždění, které budou během další jízdy dohánět. O hodinu se zpozdí všechny vlaky, které ve dvě hodiny ráno již budou na cestě. "Cestujících by se měl posun času dotknout v minimální míře, protože mezi druhou a třetí hodinou v noci jede minimum osobních vlaků a většinou jde o noční dálkové rychlíky," řekl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Autobusových spojů, které v době změny času pojedou, je podle zjištění ČTK také minimum a do cílové stanice dorazí s hodinovým zpožděním. To se týká například páru dálkových linek společnosti Student Agency mezi Prahou a Ostravou, které vyjíždějí o půlnoci. "Tyto spoje přijedou do své destinace opožděny o tuto hodinu, následně už bude vše v normálu," řekl ředitel firmy Radim Jančura.

Na pražském letišti by se změna času neměla dotknout téměř žádného provozu. Většina společností v čase od 2:00 do 4:00 lety neplánuje, řekla ředitelka komunikace pražského letiště Veronika Sedláčková.

Lety Českých aerolinií změna času neovlivní, uvedla mluvčí Jitka Novotná. Dopravce má plánovány jen dva pravidelné lety a jeden charter, které startují před změnou času do zahraničí. Právě proto, že letadla překračují často časová pásma, a problém s časem by tak v provozu nastával i bez přechodu ze zimního na letní, pracuje letectví s tzv. světovým koordinovaným časem, který je na celém světě stejný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK