Americké akcie začaly týden růstem

10.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. dubna (ČTK) - Nejvýznamnější americké akcie začaly dnešní obchodování růstem, který se soustředil v ropném sektoru a v bankovnictví. Obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb však hlavním indexům výraznější růst nedovolily a technologický trh po většinu dopoledne dokonce klesal.

V poledne newyorského času stoupl hlavní Dow Jonesův index o 0,55 procenta na 11.181 bodů a širší index S&P 500 stoupl o 0,4 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se zotavil z dopoledního poklesu a posílil o 0,1 procenta na 2341 bodů.

Indexům hlavního trhu dodaly nejvíce síly akcie ropných společností Exxon Mobil a Chevron. Ty těžily z růstu cen ropy nad 68 dolarů pod tlakem obav ze situace kolem Íránu a v Nigérii.

Na bankovní sektor měla vliv zpráva o vzájemné výměně některých divizí mezi JPMorgan Chase a Bank of New York. Kromě akcií těchto dvou bank rostl i kurz Citigroup.

Na nový rekord vystoupily akcie společnosti Boeing díky zprávě o urovnaném obvinění, podle něhož firma údajně porušovala exportní regulaci. Klesaly naopak akcie výrobců polovodičů.

Trh má nyní obavy z dopadu dalšího růstu úrokových sazeb na firemní zisky. Vyhlídky na další přitvrzení měnové politiky přinesla páteční zpráva o výrazném růstu zaměstnanosti v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK