Vláda vzala na vědomí zprávu o čerpání prostředků z fondů EU

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Vláda dnes vzala na vědomí zprávu ministra pro místní rozvoj Radko Martínka o stavu čerpání peněz z fondů EU. Kabinet zároveň přijal usnesení, ve kterém uložila všem dotčeným ministrům, aby znovu prověřili veškerá opatření k urychlenému čerpání strukturálních fondů k 30. dubnu letošního roku, a aby ministr pro místní rozvoj seznamoval pravidelně vládu s tím, jak se úkoly daří plnit. Po jednání kabinetu to na tiskové konferenci novinářům řekl ministr Martínek.

Nejčastější příčinou pomalého čerpání je podle materiálu ministerstva pro místní rozvoj složitá administrativa. MMR proto doporučuje ji zjednodušit, například omezit rozsah příloh při podání projektu a využít webový kontakt se žadateli. Navrhuje i zvýšit počet pracovníků, kteří se čerpáním peněz zabývají, a také navrhuje rozdělit projekty do etap tak, aby se zajistilo maximální čerpání v daném roce. Doporučení by měla sloužit k lepšímu čerpání prostředků určených na roky 2004 až 2006 a zároveň pomoci při čerpání peněz v letech 2007 až 2013.

Řadu kroků k rychlejšímu čerpání evropských peněz již ministerstvo podniklo. Mimo jiné zjednodušilo systém rozhodování o přidělení peněz.

Podle ministra Martínka došlo od počátku letošního roku i k urychlení převodu finančních prostředků na účty konečných příjemců. "Podle nových pravidel se finanční prostředky z EU staly součástí kapitolních rozpočtů jednotlivých zainteresovaných ministerstev," uvedl Martínek. Podle něj tak příjemce dotace získává prostředky před tím, než jsou příslušnému ministerstvu poukázány z Evropské komise. Došlo tak k urychlení převodu peněz o přibližně tři měsíce, uvedl ministr.

Do konce roku ještě zbývá vyčerpat prostředky ve výši přes 99 milionů eur (zhruba 3,2 miliardy Kč). Pokud o ně republika nepožádá, o peníze přijde.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK