Americké akcie ve středu mírně vzrostly

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Akcie amerických firem ve středu mírně vzrostly díky příznivým výsledkovým zprávám o hospodaření některých podniků za první čtvrtletí. Byly mezi nimi například technologické firmy Yahoo Inc. a United Technologies Corp.

Dow Jonesův index se zvýšil o deset bodů na 11.278,77 bodu, tedy o 0,09 procenta. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,63 procenta na 2370,88 bodu, když si 14,74 bodu připsal.

Zájem o akcie podpořily výrobci vyspělých technologií. Jedny z nejvyšších zisků dne si na trhu Nasdaq připsala Yahoo Inc. díky výsledkové zprávě, s níž přišla předchozího dne. Akcie Yahoo ve středu posílily o 7,2 procenta na 33,54 dolaru a emise eBay vzrostla o 3,8 procenta na 40,35 USD.

Po závěru obchodování šly nahoru akcie společností Intel Corp. a Apple Computer Inc. Největší světový výrobce čipů a výrobce počítačů Macintosh a přehrávačů iPod také zveřejnili solidní čtvrtletní výsledky.

Čtvrtletní zisk Intelu se sice snížil, ale v přepočtu na akcii překonal očekávání analytiků o cent. Zisk Apple překonal odhady od analytiků na Wall Street výrazně, obě firmy ale přišly se slabším výsledkovým výhledem.

Dolar klesl na sedmiměsíční minimum vůči euru, protože větší než předpokládaný nárůst spotřebitelských cen v USA nedokázal otřást očekáváním trhu, že centrální banka Fed ukončí brzy zvyšování úrokových sazeb. Sedmiměsíční maximum eura bylo 1,2394 USD a v závěru dne jeho kurz mírně klesl na 1,2383 USD, proti předchozímu závěru to byl zisk 0,3 procenta.

Během dne se euro dostalo na historické maximum 145,45 JPY, ale v závěru dne se jeho zisk snížil na 0,3 procenta při kurzu 145,02 JPY. Dolar vůči jenu stagnoval kolem 117,12 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK