Levice ve sněmovně opět prosadila zákoník práce, posoudí ho Klaus

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Sněmovna dnes hlasy sociálních demokratů a komunistů přehlasovala Senát a znovu schválila nový zákoník práce. Spornou normu nyní posoudí prezident Václav Klaus. Zastánci zákoníku tvrdí, že jde o moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců. Kritici z řad pravicových politiků a podnikatelů soudí, že předloha snižuje konkurenceschopnost firem, zvyšuje náklady zaměstnavatelů a je výhodná jen pro předáky velkých odborových organizací. Lidi, kteří práci shánějí, podle pravice nový zákoník poškodí.

Kritikům vadí v zákoníku například pasáž, podle níž by kolektivní smlouvu mohla uzavřít i jen největší odborová skupina. Nelíbí se to ani menším odborovým centrálám; Federace strojvůdců kvůli tomu nedávno stávkovala. Českomoravská konfederace odborových svazů ale zákoník vítá a na jeho podporu loni zorganizovala v Praze demonstraci.

V rozporu s Ústavou je podle některých názorů ta část zákoníku, podle níž by odbory mohly při ohrožení bezpečnosti práce rozhodovat o zastavení výroby. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) však uvedl, že stejné ustanovení je i v nyní platné legislativě.

Pro zákoník bylo 106 ze 178 přítomných poslanců. K přehlasování horní komory je třeba nejméně 101 hlasů. Zákoník posoudí prezident; také on ho může vetovat a rovněž k jeho přehlasování by sněmovna potřebovala nejméně 101 hlasů. Předpokládá se, že o případném prezidentském vetu by dolní komora hlasovala koncem května, tedy těsně před volbami.

Rozprava, která dnes předcházela hlasování, se změnila v předvolební slovní přestřelku mezi levicovými a pravicovými poslanci. Občanští demokraté uvedli, že za vlády ČSSD rostla nezaměstnanost a nový zákoník situaci ještě zhorší. Škromach prohlásil, že vlády někdejšího premiéra Václava Klause zanechaly hospodářství v krizi. Až sociální demokraté prý dokázali ekonomiku "rozloženou experimenty ODS" zkonsolidovat. Místopředseda klubu ODS Michal Doktor éru Klausových kabinetů hájil. Navíc napomenul odboráře, kteří dnešní sněmovní debatě přihlíželi z galerie pro hosty. Poslanec soudil, že byli příliš hluční a vyrušovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK