Právník: EK donutila Microsoft nabízet něco, co nikdo nekupuje

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 24. dubna (ČTK) - Evropská komise přinutila Microsoft Corp. nabízet produkt, který nikdo nechce a nikdo nekupuje, uvedl právník Microsoftu Jean-Francois Bellis. Evropský soud první instance dnes začal posuzovat odvolání americké softwarové společnosti Microsoft proti rozhodnutí Evropské komise, podle níž americký gigant zneužil svého dominantního postavení na trhu. Slyšení má trvat pět dní.

Podle právníka komise jsou ale argumenty Microsoftu irelevantní. Per Hellstrom uvedl, že spotřebitelé neměli skutečnou možnost volby. "Námitky Microsoftu by se měly ignorovat," řekl Hellstrom. Podnik podle něj rozhoduje o tom, co je pro spotřebitele nejlepší.

Bellis za Microsoft uvedl, že komise udělala zásadní chyby v důkazech a argumentaci, když před dvěma lety dospěla k závěru, že podnik zneužil své dominantní pozice na trhu ve prospěch svého mediálního přehrávače.

Komise proto firmě nařídila, aby zákazníkům nabídla i operační systém Windows bez přehrávače Media Player a ti si mohli mediální přehrávač vybrat sami. Toto nařízení komise ale bylo podle právníka okázalým nezdarem.

Na hlavním odbytišti programů od Microsoftu nedodává žádný výrobce osobní počítač ani laptop s verzí programu Windows XP N bez mediálního přehrávače. "Ani jeden," řekl Bellis třinácti soudcům, kteří případ posuzují. Zhruba 90 procent tržeb za Windows je za programy, které do počítačů instalují výrobci.

Microsoft u soudu uvedl, že prodej XP N představuje 0,005 procenta celkových tržeb za programy XP. Francouzský FNAC, jediný velký maloobchod, který si XP N objednal, podle Microsoftu uvádí, že poptávka po tomto produktu není, napsala agentura AP.

Evropská komise vynesla v březnu 2004 verdikt, podle něhož Microsoft zneužívá dominantní pozice na trhu. EK uložila firmě rekordní pokutu 497 milionů eur a nařídila jí změnit obchodní praktiky. Microsoft však s rozhodnutím nesouhlasí a odvolal se proti němu.

Slyšení se koná před velkým senátem 13 soudců v největší soudní síni. První dva dny jsou věnovány posouzení rozhodnutí komise, podle kterého se Microsoft zachoval nelegálně tím, že zahrnul svůj audiovizuální software do operačního systému Windows. Ten se nachází ve více než 90 procentech počítačů na světě.

Ve středu a ve čtvrtek soudci vyslechnou námitky Microsoftu proti nálezu komise, aby firma uvolnila konkurenčním výrobcům serverů technické dokumenty ke svému softwaru tak, aby s ním byly konkurenční servery plně kompatibilní.

Pokud by Microsoft zvítězil, podkopalo by to autoritu Bruselu v případě dalších akcí proti společnostem. Komise již utržila ránu u soudu ve třech menších případech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK