Americké akcie dopoledne klesaly

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. dubna (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne klesaly. Investory znejistěly silné ekonomické indikátory z trhu s bydlením a o spotřebitelské důvěře, které podle ekonomů mohou centrální banku přimět k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Vyšší úroky firmám snižují zisk a tlumí spotřebitelské výdaje.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl téměř o půl procenta na 11.283,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SELČ snížil o 0,4 procenta na 2324,1 bodu.

Ceny ropy navíc klesly téměř o procento a stáhly s sebou dolů akcie ropných společností v čele s Exxon Mobil Corp. Prezident Spojených států George Bush navrhl opatření, jak se s vysokými cenami ropy vypořádat prostřednictvím zásobování trhu palivy.

Spotřebitelská důvěra počátkem měsíce vzrostla na čtyřleté maximum a prodej domů, které nejsou nové, v březnu vzrostl více, než ekonomové předpokládali. "Oba údaje byl nad očekáváním a trh v tom vidí, jsem o tom přesvědčen, že ekonomika zpevňuje a že nám Fed přidá jedno nebo dvě další zvýšení sazeb," řekl ekonom společnosti Lord Abbett & Co.

Fed zvyšuje základní úrok na federální fondy od června 2004, aby udržel inflaci pod kontrolou. Další zvyšování sazeb ale bude podle Fedu záviset na ekonomických indikátorech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK