Sněmovna neschválila změny DPH pro loterijní společnosti

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna neschválila návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové, podle něhož měli mít provozovatelé loterií možnost žádat o vrácení daně z přidané hodnoty. Poslankyně chtěla docílit toho, aby i společnost Sazka mohla odpočet DPH uplatňovat, a získat tak asi 200 až 250 milionů korun. Peníze měly jít sportovním svazům a sdružením.

Pro přijetí možnosti, aby loterijní společnosti mohly odpočet DPH uplatňovat, hlasovalo 54 ze 149 přítomných poslanců. Vedle lidovců byli pro jen jednotliví poslanci napříč politickým spektrem.

Ministerstvo financí tvrdí, že loterijní společnosti nemají nárok na odpočet DPH zaplacené na vstupu, tedy při nakupování zboží a služeb. Zákon o DPH byl sice novelizován, ale ne do podoby, která loterijním společnostem do roku 2004 přinášela výhody. O daňových změnách dnes hlasovala sněmovna v rámci novely zákona o některých opatřeních ke zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné podpory.

Sazka splácí drahou multifunkční halu Sazka Arena a není schopna dostát svým závazkům vůči sportovním svazům. Ročně by jim měla odvést zhruba miliardu korun, místo toho jim za loňský rok zaplatila tři čtvrtiny z této částky. Vedení loterijní společnosti ale odmítá, že by za problémy stála hala v Praze a propad vysvětluje právě změnou zákona o dani z přidané hodnoty, od níž byly loterijní společnosti před rokem 2005 osvobozeny.

Ministryně školství, tělesné výchovy a sportu Petra Buzková v neděli řekla, že stát by měl pomoci českému sportu, který se dostal do potíží kvůli financování Sazka Areny v Praze-Libni. Měl by ale obejít podle ní již nevěrohodný Český svaz tělesné výchovy a spolupracovat přímo s jednotlivými sportovními svazy. V televizní diskusi Otázky Václava Moravce ministryně také prohlásila, že generální ředitel Sazky Aleš Hušák na svém místě nemá co dělat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK