Sněmovna posunula termín pro výdej čipových karet k tachografům

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Čipové karty potřebné pro digitální tachografy budou od 1. července 2007 vydávat obecní úřady s rozšířenou působností. Rozhodla o tom v úterý sněmovna, která tento termín posunula v příslušném zákoně o rok. Samotná povinnost zavedení digitálních tachografů pro vozidla nad 3,5 tuny bude platit od 1. května 2006. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

"Od srpna roku 2005 platí v ČR, že nově registrovaná vozidla nad 3,5 tuny mohou mít digitální tachografy. To se změní od 1. května tohoto roku, kdy to vstoupí zákonem do povinnosti," informovala mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková. Poznamenala, že nyní vydává karty do digitálních tachografů ministerstvo dopravy prostřednictvím sběrných míst Česmadu. "Od 1. července roku 2007 přejde tato povinnost na obecní úřady obcí s rozšířenou působností," prohlásila.

Rozdíl mezi současným analogovým a nastupujícím digitálním tachografem je v používání tachografové paměťové (čipové) karty namísto současných záznamových listů, takzvaných kotoučků. Řidiči, dopravci, servisní organizace a kontrolní orgány budou využívat funkcí tachografu, stahovat a analyzovat data právě za pomoci speciálních paměťových karet.

Nová technika, kterou by už nemělo být tak snadné oklamat jako kotoučky z analogových tachografů, měla být v EU zavedena již loni, ale Evropská komise přistoupila na roční skluz. Součástí předlohy je také návrh, podle kterého by kontroloři měli mít právo zjistit si jméno a adresu černých pasažérů i z informačního systému evidence obyvatel, a to kvůli vymáhání pokut. Proti této novince se ale staví ministr Šimonovský. "Jde o poměrně razantní vstup do práv jednotlivých osob," řekl koncem března v Senátu. Obává se toho, že přes dopravní podnik by mohly získávat osobní údaje o lidech i nepovolané osoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK