Wikov chce dát téměř půl miliardy na stavby větrných elektráren

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Strojírenská společnost Wikov Industry hodlá v následujících třech letech investovat 450 milionů korun do výstavby větrných elektráren o výkonu dva megawatty. Odbyt pro ně chce firma hledat nejen v České republice, ale i v zahraničí. První z nich by měla stát poblíž Chomutova v Krušných horách do konce letošního roku, řekli dnes zástupci firmy novinářům.

Firma dosud vyráběla zejména převodová zařízení. "Rozhodli jsme se na základě průzkumu trhu a identifikace tržních mezer k tomu, že bychom vstoupili na trh s kompletním zařízením větrných elektráren," řekl předseda představenstva Antonín Růžička.

K tomu firma založila dceřinou firmu Wikov Wind a hodlá vystavět i montážní závod, opět v Ústeckém kraji. Firma kraj považuje za perspektivní, co se týče hledání pracovních sil i z hlediska umístění kraje. "K sériové výrobě elektráren chce firma přistoupit příští rok," dodal Růžička.

Podle člena představenstva firmy a jejího majitele Martina Wichterleho je trh větrných elektráren v ČR omezený; jejich záměrem proto není dodávat jen českým zákazníkům. "Víme, že řada větrných elektráren tady vznikne, ale nikdy tady nedojde k výraznějšímu boomu. Hlavní záměr je mířen na exportní trhy, které rostou obrovským tempem. Současní výrobci nejsou schopni pokrýt poptávku," uvedl Wichterle.

Wikov chce díky větrným elektrárnám výrazně zvýšit svůj obrat ze současných 700 milionů korun na tři až pět miliard. "Přepokládáme, že v následujících třech letech by produkce měla činit v řádech desítek elektráren ročně, což odpovídá obratu od dvou do čtyř miliard," uvedl Wichterle s tím, že zbytek bude postaven na nynější produkci převodových zařízení.

Co se týče odbytu v Česku, jedná Wikov podle jeho zástupců také s energetickou skupinou ČEZ. Ta přitom zhruba před dvěma týdny oznámila, že v následujících 15 letech plánuje investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie 30 miliard korun. Z toho zhruba 20 miliard je určeno na výstavbu nových větrných elektráren. Společnost již připravila poptávku na nákup projektů na výstavbu těchto elektráren.

"Jsme s tím spokojeni. ČEZ jako největší výrobce elektřiny v tuzemsku je schopen významně pomoci pro splnění indikativního cíle vyrábět v roce 2010 osm procent energie z obnovitelných zdrojů," uvedl tehdy ředitel České energetické agentury Josef Bubeník. K limitu osmi procent se ČR zavázala při vstupu do EU, v současné době se podle Bubeníka v republice z obnovitelných zdrojů vyrábí 4,3 procenta energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK