MfD: Vstup do EU ceny v Česku nezvýšil

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Obavy, že po vstupu Česka do Evropské unie dojde k nárůstu cen se nepotvrdily. Sledování průměrných cen více než tisícovky zboží a služeb, které provádí Český statistický úřad, ukazuje, že vstup do unie ceny v Česku spíše snížil. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

Po zrušení hranic a cel začalo do republiky totiž proudit levnější ovoce a zelenina z Polska a jižní Evropy. Kvůli vstupu do unie přišla do Česka řada obchodních řetězců. Ostrá konkurence tak udržela ceny potravin na stejné nebo dokonce nižší úrovni. V důsledku konkurence zlevnilo i jiné zboží, například oděvy, elektronika, spotřební chemie nebo ojetá auta.

Vstup do unie však přece jen přinesl růst cen některých položek. Hned po vstupu zdražilo v důsledku růstu DPH a spotřebních daní telefonování, restaurace a cigarety. Zvýšily se také ceny banánů, cukru a rýže, u nichž prudce stouplo clo.

"Vstup do Evropské unie ovlivnil růst cen v ČR snad jen kvůli sladění daní. V součtu za roky 2004 a 2005 byla inflace dokonce nižší než v celé unii," řekl analytik David Marek z Patria Finance. Na cenách se podle něho nejvíce podepsala vláda při změně regulovaných cen a nepřímých daní, posilování koruny a růst cen ropy a zemního plynu.

Ceny veškerého zboží, včetně bydlení a energií, se po vstupu do EU zvýšily o čtyři procenta. Důchody i mzdy však současně vzrostly o více než desetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK