Podnikatelé mohou do roku 2013 z fondů EU získat až 100 mld. Kč

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Čeští podnikatelé mohou v letech 2007 až 2013 prostřednictvím nového operačního programu zaměřeného na podnikání a inovace získat až 100 miliard korun. Bude to několikanásobně více peněz než v letech 2004 až 2006, kdy mají z evropských strukturálních fondů a státního rozpočtu v operačním programu průmysl a podnikání k dispozici zhruba deset miliard korun.

"Operační program průmysl a podnikání se zařadil k nejúspěšnějším operačním programům v ČR. Proto věřím, že nové programovací období, jehož hlavní pozornost bude zaměřena na propojení výzkumu, vývoje, inovací a podnikání, prospěje podnikatelům stejně jako v současném období," řekl dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Dodal, že nový program podnikání a inovace bude zaměřen například na zlepšování podnikatelské infrastruktury, podporu spolupráce firem s univerzitami či výzkumnými institucemi, inovace výrobků a technologií, zlepšování služeb pro podnikání či efektivní využívání zdrojů energií a surovin.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa upozornil, že v novém programu by se mělo zvýšit spolufinancování projektů z prostředků fondů EU z nynějších 75 procent na 85 procent. "Je to velice důležité z hlediska náročnosti financování českých podniků, které díky tomu bude menší," uvedl Tlapa.

Zatímco nynější program je zaměřený na malé a střední podniky, tak v novém by na finanční prostředky podle Tlapy mohly dosáhnout i větší firmy do jednoho tisíce zaměstnanců. "Chceme, aby se programy soustředily i na tyto podniky, které jsou v hraničním pásmu mezi středními a velkými firmami," podotkl Tlapa.

Podle generálního ředitele agentury CzechInvest Tomáše Hrudy jsou úřady na nový program dobře připraveny. "Podnikatelé se dočkají řady zlepšení počínají menší administrativou, rychlejším vyřízením a zajímavá bude i možnost elektronického podání žádostí," uvedl Hruda.

V operačním programu průmysl a podnikání, který je zaměřený na roky 2004 až 2006, podnikatelé dosud podali 4258 žádostí o dotace či úvěry v objemu bezmála 5,5 miliardy korun. Na 1218 projektů již získali 1,5 miliardy korun. Celkem je na roky 2004 až 2006 v tomto operačním programu k dispozici deset miliard korun. "Podle dosavadních zkušeností můžeme počítat s tím, že finanční prostředky budou vyčerpány," poznamenal Tlapa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK