Osinek nepomůže TCT, rožnovská továrna asi definitivně končí

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 27. dubna (ČTK) - Státní společnost Osinek nepomůže firmě TCT z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku s obnovením výroby. O rozhodnutí představenstva dnes ČTK informovalo vedení Osinku. Výrobce televizních obrazovek, který je od března v konkurzu, tak zřejmě definitivně skončí. TCT stále zaměstnává asi 600 lidí, drtivá většina z nich ale obdrží tento týden výpověď. V březnu byla na Vsetínsku míra nezaměstnanosti 11 procent.

Osinek pro případnou pomoc s procesem oživení výroby požadoval dostatečné garance. "Po posouzení všech ekonomických ukazatelů, kalkulace výrobních nákladů, reálných trendů vývoje cen, množství kontraktů a možností oživení dodavatelských vazeb, musíme bohužel konstatovat, že výroba v TCT prostřednictvím tollingového procesu přes Osinek není možná," uvedl generální ředitel Osinku Jiří Staněk.

Správce TCT Radim Kubica dnes ČTK řekl, že to znamená s největší pravděpodobností konec výroby obrazovek v Rožnově pod Radhoštěm. "Propustím zaměstnance, prodám majetek TCT a ukončím konkurz. Rychlé nalezení jiného investora je takřka vyloučeno," uvedl. Dodal, že odmítavé stanovisko TCT očekával a výpovědi takřka všem zbylým zaměstnancům rozeslal v předstihu.

Firma TCT i její vlastník Ecimex Group se s problémy potýkají již delší dobu. Podle společnosti Ecimex Group je krize důsledkem cenové války, kterou vloni vedli globální výrobci televizí. To způsobilo prudký propad cen pod úroveň nákladů. Představenstva obou firem pak požádala v březnu o prohlášení konkurzu. TCT, která ještě před nedávnem zaměstnávala zhruba 1000 lidí, nevyrábí již několik měsíců.

Společnost Osinek, jejíž hospodářský výsledek je formou dividend a daní příjmem státního rozpočtu, se v minulých letech podílela na revitalizaci akciové společnosti Vítkovice, která prošla v letech 2000 až 2003 vyrovnáním a následně úspěšnou privatizací.

Systémem tollingu, což je nákup surovin, prodej hotové produkce a úhrada zpracovatelské odměny pro výrobce, se do roku 2005 starala také o chod hutní firmy Vítkovice Steel, kterou připravila a dovedla k prodeji strategickému investorovi. Vždy ale šlo o ziskovou produkci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK