Stavebnictví se daří; výrobci stavebních hmot ale mají potíže

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. dubna (ČTK) - Výrobci stavebních hmot mají potíže, přestože stavební výroba v České republice několik let vykazuje meziroční nárůst. Kvůli rostoucím cenám energií, nerovnoprávnému postavení na zahraničních trzích EU a zhoršující se podnikatelské situaci v Česku ztrácejí firmy konkurenceschopnost, řekl dnes na tiskové konferenci Svazu podnikatelů ve stavebnictví na stavebních veletrzích v Brně viceprezident svazu Rudolf Borýsek. Některé firmy proto podle něj musely zavřít své závody, neuvedl ale jaké.

"Loni jsme vyvezli nula procent zdících materiálů a dovezli 300.000 metrů krychlových, což představuje deset procent spotřeby v České republice," uvedl Borýsek. Dodal, že materiál se dováží ze zahraničí a v Česku se přitom podniky zavírají.

Podobná situace je i u výrobců cementu. Celková spotřeba cementu v ČR činí 4,1 milionu tun ročně. Čtvrtina kapacity se loni dovezla ze zahraničí, některé české závody ale musely kvůli ztrátě konkurenceschopnosti skončit.

"Jedním z řešení je chránit tuzemský trh, stejně jako to dělají zahraniční země," řekl Borýsek. Podle něj je také potřeba vytvořit podmínky pro liberalizaci trhu se zemním plynem. Energetická společnost ČEZ by se měla případně privatizovat, až bude na trhu působit konkurence, řekl. Ceny energií se totiž podle něj v nákladech firem velmi nepříznivě odráží.

Negativně na české výrobce stavebních hmot působí podle Borýska i politika Evropské unie ohledně ochrany životního prostředí. Vydávání emisních povolenek údajně brání firmám rozšiřovat výrobu.

Podnikatelé jsou podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví také neúměrně administrativně a daňově zatěžováni. Svaz kritizuje mimo jiné nový zákoník práce, který je údajně nevýhodný jak pro firmy, tak v konečném důsledku i pro zaměstnance. Velkým finančním i administrativním problémem je zejména pro malé firmy zavedení povinnosti platit první dva týdny nemocenské dávky svým zaměstnancům.

Stavebnictví se potýká i s nedostatkem pracovníků v dělnických profesích. "Stav učňů je méně než třetinový proti skutečné potřebě," řekl generální ředitel SPS Miloslav Mašek. Podle něj to je důsledek chybné vzdělávací politiky státu, který chce 75 až 80 procent populace směřovat do maturitních škol. Podle svazu tak hrozí podobná situace jako v zemích EU, kde chybějící dělníky nahrazují přistěhovalci.

Celkově se ale stavební výrobě v tuzemsku již několikátým rokem daří. Od roku 2000 se meziroční nárůst pohybuje nad třemi procenty. V roce 2004 růst dosáhl rekordních 9,7 procenta, loni se výroba zvýšila o 4,2 procenta, což představuje výkony za 422,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK