Americké akcie ve čtvrtek zpevnily

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek zvyšovaly a trhu pomohl především komentář šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten řekl, že banka by mohla přerušit sérii zvyšování úrokových sazeb, které v USA nepřetržitě rostou od června 2004. Na devizovém trhu ale pokračuje v poklesu dolar.

Dow Jonesův index zpevnil o 28,02 bodu a den uzavřel vyšší o 0,25 procenta na hodnotě 11.382,51 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 4,31 bodu a obchodování zakončil růstem o 0,33 procenta na 1309,72 bodu. Nejvíce zpevnil index technologického trhu Nasdaq Composite, který vzrostl o 11,32 bodu a obchodování uzavřel vyšší o 0,49 procenta na 2344,95 bodu.

Na komentář šéfa Fedu nejvíce reagovaly akcie firem, které jsou citlivé na úrokové sazby. Vzhůru tak zamířily například banky, rozvodné společnosti nebo pojišťovny. Například akcie ústavů Bank of America nebo JPMorgan Chase & Co se dostaly na nová roční maxima.

Investoři nakupovali hlavně akcie růstových firem, které většinou z příznivějšího úrokového prostředí vytěží nejvíce. Index Nasdaq, který pohyb takových emisí sleduje, v jednu chvíli vykazoval nárůst o více než jedno procento.

"Jedna z věcí, na kterou se v Bernankeho komentáři trh zaměřil, je vysoká pravděpodobnost, že máme pauzu na dohled," řekl k dalšímu zvyšování úroků hlavní ekonom společnosti J.P. Morgan Private Client Services Anthony Chan. Dow Jonesův index výraznější zhodnocení podle něj nevykazuje proto, že růst sazeb se zatím zřejmě jen přeruší, tedy není ještě u konce.

Na devizovém trhu pokračoval v poklesu dolar, kterému uškodila právě Bernankeho slova. Dolar v posledních dvou letech zvolna zpevňoval právě díky růstu úrokových sazeb a pokud se teď jejich další růst zastaví, dolar o tuto podporu přijde.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2529 USD a klesl tak z předchozích 1,2452 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem oslabil na 114,09 ze 114,71 JPY, euro k jenu však mírně zpevnilo na 142,94 z předchozího kurzu 142,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK