Korejský soud rozhoduje o dalším osudu šéfa automobilky Hyundai

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 28. dubna (ČTK) - Generální ředitel jihokorejské automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku stanul před městským soudem, který rozhodne o jeho dalším osudu. Prokuratura má podezření, že Čong z podnikových peněz vytvářel tajné fondy, z nichž uplácel politiky, aby získal obchodní výhody. Soud teď rozhoduje, zda žádosti prokuratury vyhoví.

Čong odpovídal na dotazy soudců, a potom byl převezen do budovy generální prokuratury. Předseda senátu agentuře AP řekl, že zatím žádné rozhodnutí v této věci nevydal a žádost prokuratury zatím posuzuje.

Vyšetřovatelé Čonga podezírají, že zpronevěřil zhruba 100 miliard wonů (asi 2,4 miliardy Kč). Celková škoda, kterou Čong automobilce způsobil, by mohla dosáhnout až 300 miliard wonů. Manažer je proto podezřelý rovněž ze zneužití důvěry, řekl mluvčí prokuratury Kang Čan-u.

Hyundai plánuje výstavbu montážního závodu v České republice, do něhož chce investovat až miliardu eur (až 29 miliard Kč). Vyšetřování nejvyššího vedení firmy ale podle korejských médií může začátek stavby oddálit. Podnik sám k tomu ale žádné oficiální stanovisko nevydal.

Prokuratura už v březnu provedla razii ve třech součástech skupiny Hyundai, včetně dceřiné automobilky Kia Motors. Vyšetřovatelé už zjistili, že šéfové podniku peníze z černých fondů využívali prostřednictvím nejméně dvou lobbistů, kteří měli zajistit přízeň vládních úředníků a větší zakázky pro Hyundai.

Oba lobbisté byli zadrženi a jsou obviněni mimo jiné z přijímání úplatků výměnou za sliby, že skupině Hyundai pomohou získat stavební povolení a další výhody. Zatím však není jasné, zda tito lobbisté upláceli také vládní úředníky. Přijímat peníze výměnou za využití svého vlivu je v Jižní Koreji trestný čin.

Prokuratura bude pokračovat ve vyšetřování ředitele automobilky Kia Čong Ui-suna, což je syn šéfa automobilky Hyundai. Na rozdíl od Čonga staršího u tohoto manažera ale neusilují o vydání zatykače a uvěznění.

Akcie společnosti Hyundai Motor dnes oslabily o dalších 1,8 procenta, a navázaly tak na tříprocentní propad ze čtvrtka. Akcie Kia Motors klesly asi o procento, částečně ale kvůli výsledku hospodaření. Čistý zisk firmě v prvním čtvrtletí klesl o 80 procent, třebaže provozní zisk vykazuje silný růst. Automobilka doplácí na vysoký kurz korejského wonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK