Neziskové organizace získají na projekty až 25 pct zálohy

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Neziskové organizace budou moci na projekty financované ze strukturálních fondů Evropské unie žádat kraje o zálohy až 25 procent rozpočtu projektu. Ministerstvo pro místní rozvoj tuto možnost odstartuje 1. května, v červnu pak kraje zájemce vyzvou, aby předložili projekty. Očekává se, že neziskové organizace podají projekty zhruba za 300 milionů korun, na zálohy by se tak vyplatilo kolem 80 milionů korun. Na tiskové konferenci to řekla Lumíra Kafková z MMR.

Podle předběžných zjištění bude mít o zálohy zájem asi šest až sedm krajů z celkových 14. Peníze na zálohy kraje získají od ministerstva pro místní rozvoj. Jde o jedno z opatření ministerstva, které by mělo zlepšit čerpání evropských peněz.

Dosavadní průběh čerpání ze strukturálních fondů není podle odborníků uspokojivý. Ke konci února získali žadatelé zhruba dvě miliardy z přibližně 51 miliard korun přidělených ČR na období 2004 až 2006, tedy pouze 4,1 procenta. Čerpání se ale údajně postupně zlepšuje.

"Do této doby se podařilo vyčerpat zhruba 35 procent částky přidělené na rok 2004," řekl dnes ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Podle něj se nakonec z částky zhruba 12,5 miliardy korun přidělené na rok 2004 podaří vyčerpat kolem 80 procent prostředků. Peníze je třeba vyčerpat do konce letošního roku, pokud se tak nestane, republika je bude muset nechat Bruselu.

Ministerstvo nyní také zvažuje, jestli by bylo možné přesunout peníze přidělené ČR na roky 2004 až 2006 z některých programů na protipovodňová opatření. Peníze by se daly vzít například z operačního programu Rozvoj lidských zdrojů, kde je dosavadní čerpání nízké a očekává se, že se přidělená částka nepodaří vyčerpat.

Nejlépe se daří čerpat prostředky z operačního programu rozvoj venkova a multifunkční zemědělství, kde se dosud vyčerpalo zhruba 1,2 miliardy z přidělených 1,3 miliardy Kč, tedy přes 90 procent prostředků určených na rok 2004. Rovněž operační program průmysl a podnikání je úspěšný, dosud se vydalo téměř 70 procent přidělené částky a existuje reálný předpoklad, že se suma na rok 2004 vyčerpá.

Naproti tomu právě program rozvoje lidských zdrojů vykazuje čerpání necelých devět procent z celkových přidělených více než 2,3 miliardy korun. Problémy s čerpáním má Praha. "Stav čerpání je krajně neuspokojivý, alokaci 2004 se nepodaří vyčerpat," řekl Martínek k programu tzv. JPD 2, ze kterého hlavní město může peníze získat. Dosud se podařilo vyčerpat necelá tři procenta přidělených peněz.

Letos se ale podle ministerstva stav čerpání peněz z evropských fondů začíná zlepšovat. Pokrok nastal zejména u společného regionální operačního programu. "Jen za březen se vyčerpalo 549 milionů korun," poznamenal Martínek. Celkem se objem uskutečněných výdajů pohybuje na více než pětině z 3,4 miliardy Kč vyčleněné na rok 2004.

Čerpání se podle Martínka zlepšuje díky zjednodušení administrativy a díky tomu, že se projekty začínají dokončovat a firmy žádají o proplácení faktur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK