Elektrárna Temelín odstavila v noci první blok

08.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. května (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín v noci přestal dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Pracovníci elektrárny během této pravidelné odstávky zkontrolovali regulační zařízení reaktoru. Blok by měl být znovu připojen do sítě dnes večer, řekl mluvčí elektrárny Václav Brom. Druhý blok vyrábí elektřinu bez omezení.

Pravidelnou zkoušku udělali technici ještě v noci. "Proběhlo to podle plánu, nyní se vyhodnocuje a pak začne příprava na připojení bloku do rozvodné sítě," uvedl Brom.

Stejnou kontrolu udělali v Temelíně přesně před týdnem na druhém bloku. Brom upřesnil, že první blok by měl být připojen dnes po 19:00, ale podle zkušeností z minulého týdne to bude zřejmě o pár hodin později.

Letos je to pátá odstávka v Temelíně. V půlce března vyřadila první blok z provozu závada kabelu. Koncem února elektrárna odstavila první blok na dva dny kvůli pravidelné prověrce regulačního zařízení. Na několik hodin odpojila obsluha stejný blok i v lednu. Prudká změna venkovní teploty totiž způsobila poruchu snímače teploty.

Počátkem ledna elektrárna odpojila od sítě druhý blok. Důvodem byla výměna vysokotlakého rotoru turbíny. Odstávku původně plánovanou na prosinec oddálila závada elektromagnetu jednoho z čerpadel. Elektřinu začal blok znovu dodávat začátkem února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK