LN: Sobotku prošetřuje policie kvůli oznámení poslance Tlustého

09.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Ministra financí Bohuslava Sobotku v těchto dnech prošetřuje policie. Plzeňská pobočka finanční policie prověřuje trestní oznámení poslance ODS Vlastimila Tlustého z poloviny letošního února, podle něhož chtěl Sobotka připravit stát o 11 miliard korun ve prospěch ČSOB. Píšou to Lidové noviny.

Tlustý tvrdí, že Sobotka chystaným prodejem pohledávek České konsolidační agentury zpět do ČSOB za jednu korunu chtěl připravit stát o 11 miliard korun. Sporné pohledávky zdědila ČSOB po zkrachovalé IPB, převedla je na ČKA a dostala za ně v rámci státních záruk zaplaceno. Podle agentury však udělala při jejich správě závažné chyby a agentura je proto nyní bance vrací.

Sobotka dosud veškeré obvinění z intervence ve prospěch ČSOB odmítal. Podle deníku ho však nyní usvědčuje jeden z oficiálních účastníků schůzek, na který se o sporné transakci jednalo. Člen představenstva agentury Mojmír Hampl v Sobotkův neprospěch dokonce vypovídal na policii.

Sobotka chce nyní Hampla z představenstva ČKA odvolat. Jako důvod uvádí případ z minulého týdne, kdy vyšlo najevo, že z agentury zmizelo půl miliardy korun do zahraničí a není jasné, zda je stát získá zpět. Peníze odeslal člen představenstva dceřiné společnosti IMOB, v jejíž dozorčí radě Hampl také zasedá.

"Pokládám za nemožné, aby Hampl jako člen představenstva ČKA nedokázal odpovědět na otázku, kde je půl miliardy Kč z majetku struktur agentury, v nichž spolu s dalším členem představenstva ČKA osobně zastupuje její zájmy," řekl v pátek Sobotka.

Hampl ale již ve čtvrtek uvedl, že skutečným důvodem návrhu na jeho odvolání je dlouhodobý spor s ministrem ohledně řešení pohledávek ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK