Americké akcie v úterý vzrostly, jsou blízko maxima

10.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. května (ČTK) - Ceny amerických akcií v úterý vzrostly na šestileté maximum Dow Jonesova indexu, který je jen stovku bodů od své nejvyšší závěrečné hodnoty vůbec. Mezi investory sílí optimismus, že centrální banka Fed brzy naznačí, že ve zvyšování úrokových sazeb udělá přestávku.

DJI, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, posílil o 55,23 bodu na 11.639,77 bodu a dostal se tak nejvýše od ledna 2000. Jde zároveň o druhý nejvyšší denní závěr indexu.

Index technologického trhu Nasdaq se ale snížil o 0,29 procenta na 2338,25 bodu, když o 6,74 bodu přišel. Na akcie technologických firem dolehlo výsledkové varování počítačové firmy Dell Inc. která je největším výrobcem osobních počítačů na světě.

DJI šel nahoru také díky emisi automobilového gigantu General Motors Corp. Automobilka posílila téměř o deset procent díky prohlášení, že chce rychle řešit spor s bývalou filiálkou Delphi Corp. Akcie těžebních společností pak šly nahoru proto, že ceny zlata překročily 700 dolarů za unci.

Výbor Fedu, který rozhoduje o úrocích, se sejde dnes. Finanční trh předpokládá, že se základní úroková míra na federální fondy zvýší o čtvrt procentního bodu na pět procent, od června 2004 již pošestnácté za sebou.

Očekávání přestávky ve zvyšování sazeb způsobilo pokles americké měny. Dolar oslabil o 0,6 procenta na 111,05 JPY, během dne ale sestoupil na osmiměsíční minimum 110,90 JPY. Kurz eura se za celý den zvýšil o 0,4 procenta na 1,2750 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK